A través d'un acord. És la fórmula que buscarà la Federació Catalana d'Espeleologia per solucionar la polèmica que manté amb el propietari dels terrenys on està ubicat el conegut avenc Montserrat Ubach, al poble de Canalda -al terme municipal d'Odèn. Esperen que el procés negociador no s'allargui excessivament i duri només uns mesos. Per aquest motiu demanen l'arbitratge d'algun organisme públic. La discussió recau en el fet que el propietari en limita l'accés per evitar la massificació, ja que és una gruta molt apreciada pels amants de l'espeleologia. La Fede-ració vol que no hi hagi cap mena de traves per poder-hi accedir.

"Creiem que una reunió amb el propietari dels terrenys és bàsica per arribar a una entesa", explica Jordi Lloret, assessor de la comissió que es va crear l'any passat en el sí de la Federació Catalana d'Espeleologia per seguir la qüestió. No especifica si l'àrbitre de les converses ha de ser l'Ajuntament o la Generalitat, però sí que hi sigui present un organisme públic. "De fet, estem treballant amb la Generalitat i l'Ajuntament d'Odèn. Encara estem en la fase d'aportar informació al consistori i a l'administració catalana", especifica. Davant de la petició, la Generalitat es perfila com a principal candidata a fer de mediadora entre les dues parts. L'alcalde del municipi, Andreu Alet, ja va dir a aquest diari (llegir Regió7 del 18 d'agost) que el govern local només actuaria en l'afer si la Generalitat els hi ho demanava. De fet, Alet va anunciar que no volia entrar en el debat i deixava la resolució de la polèmica a mans d'un futur pacte entre les parts interessades.

Sembla que ja s'estan obrint espais per a unes properes negociacions. Lloret afirma que "no hi ha hagut cap oposició per part del propietari per poder entaular properament un diàleg". Per la manera com està avançant tot, els espeleòlegs esperen que abans d'acabar l'any ja hi hagi una entesa amb el propietari de la finca de Cavallera Baixa, l'indret concret on es troba l'avenc Montserrat Ubach.

Tot i que la principal font de polèmica és l'accés, també hi ha una discussió envers el nom de la famosa cova. El propietari de la finca defensa que es diu bòfia de Torremas, i que així apareix documentat des de l'any 1953. Els espeleòlegs l'anomenen avenc Montserrat Ubach -tal com es coneix actualment. És el nom de la dona que el va explorar per primera vegada. "La documentació que aporta no especifica que l'avenc es digués d'aquesta manera. Nosaltres sempre deixem el nom original. Però en aquest cas, fins que no hi hagi proves concloents, defensarem que s'anomeni avenc Montserrat Ubach", explica l'assessor de la comissió.

Els espeleòlegs recorden que la Generalitat ha instat el propietari a retirar els cartells que hi ha al terreny que hi prohibeixen l'accés. El propietari els va col·locar amb una subvenció atorgada per Medi Natural. Ara, el departament de Medi Ambient ha rectificat i insta l'amo de la finca a retirar els cartells. Consideren que les limitacions que estableixen els plafons només s'han d'aplicar en cas de danys i efectes negatius en espècies sensibles a l'activitat i la presència humana.

La polèmica va saltar a la llum pública fa dos mesos. Els espeleòlegs opinen que l'amo de la finca en controla l'accés per interessos privats. Expliquen que a prop té allotjaments d'agroturisme i que dóna preferència d'accés als seus clients. Per altra banda, el propietari defensa que actua per evitar una degradació del medi natural.