Algunes de les millors carbasses del país competiran aquest cap de setmana a la vall de Lord en la sisena edició de la Fira d'Ous d'Euga, una festa inspirada en el relat verdaguerià Els tres savis prudents dels piteus, i que gira al voltant d'aquest fruit de tardor.

Enguany, el certamen consolida el format iniciat l'any passat: s'allargarà durant tot el cap de setmana, amb actes per a tots els públics i l'anomenat mercat del pagès (d'artesania i productes agroalimentaris). L'exposició i concurs carbasser, però, tindran lloc diumenge. La gastronomia també ocuparà un paper destacat, amb degustacions tant de productes fets amb carbassa, com de productes locals. L'espectacle de Lídia Pujol Iter luminis, que tindrà lloc dissabte al vespre a l'església de Sant Llorenç de Morunys, és una de les cites rellevants del cartell.

La festa va ser ideada a l'entorn de la rondalla Els Tres Savis Prudents dels Piteus, que Jacint Verdaguer va escriure inspirant-se en la vila de Sant Llorenç de Morunys. El relat explica que tres habitants d'aquesta població van ser enredats a creure que els venien un ou d'euga mentre que, en realitat, era una carbassa.

Dissabte els actes començaran de bon matí i inclouran tota mena de propostes culturals i gastronòmiques per a tots els públics. Diu-menge les carbasses gegants seran les protagonistes del concurs, que premiarà la carbassa de més pes i la que se signifiqui per la seva originalitat o qualitat decorativa. També hi haurà un premi per l'ou d'euga de més pes cultivat a la vall de Lord. L'any passat una carbassa de 371 quilos es va endur el guardó en la primera modalitat.