El 4 de desembre de 2012 el grup Sonae Industria comunicava als 142 treballadors de l'empresa Tradema -dedicada a la fabricació de taulers aglomerats- que cessava l'activitat a la planta de Solsona. Es tractava de l'empresa més important de la comarca i va suposar un cop molt dur per a l'economia del territori. Dos anys després, els treballadors, la majoria dels quals no s'han pogut recol·locar i estan a punt d'esgotar l'atur, asseguren que se senten "abandonats" pel Govern i reclamen més atenció. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat a l'ACN que abans d'acabar l'any es concretarà una inversió "de dimensions més reduïdes" a les inicialment previstes, però que "generarà ocupació".

Aquesta setmana es compleixen dos anys de l'anunci del tancament de l'empresa Tradema, a Solsona. L'empresa dedicada a la fabricació de taulers aglomerats donava feina directa a un total de 142 treballadors i a 160 més de forma indirecta. La companyia va anunciar que traslladaria l'activitat a la planta de Linares (Jaén) per "contrarestar els resultats negatius que s'arrosseguen des del 2008", segons va anunciar en aquell moment el grup Sonae Industria, propietari de Tradema.

El tancament va suposar un fort sotrac per a l'economia del territori, que va veure augmentar en un 25% el nombre d'aturats a tota la comarca. A principis del mes de gener de 2013, els treballadors de Tradema van arribar a un acord amb la direcció que suposava que hi hauria 26 prejubilacions, 14 trasllats i 91 persones que quedaven sense feina amb una indemnització de 35 dies per any treballat. L'expresident del comitè d'empresa, Jordi Cases, ha assegurat a l'ACN que dels 91 treballadors acomiadats, "la gran majoria seguim sense feina dos anys després, amb l'agreujant que se'ns està a punt d'acabar la prestació d'atur".

Unes promeses que no arriben

Jordi Cases ha lamentat que a dia d'avui "la realitat segueix molt lluny de les previsions que hi havia de cara al futur". "Totes les promeses que ens va fer el Govern que en pocs mesos la planta de Tradema acolliria una nova activitat que donaria ocupació fins i tot a més treballadors, la realitat és que està totalment parat", ha explicat Cases. Segons ell, "no hi ha perspectives de cap projecte amb cara i ulls i estem molt decebuts".

L'expresident del comitè d'empresa ha recordat que un gruix important de treballadors no es va acollir a la proposta de trasllat a d'altres plantes del grup perquè "el conseller [Felip Puig] va llançar una proposta que s'estava treballant fermament amb una gran empresa que podria encabir, fins i tot, més treballadors i molta gent, davant d'aquesta possibilitat i d'haver de marxar amb tota la família, va optar per esperar la promesa". "La majoria dels 91 treballadors que no ens hi vam acollir ens trobem en una situació que està agreujada per l'edat i la complicació del mercat laboral", ha recordat Cases.

Davant d'això, Cases ha reclamat que el Govern torni a centrar l'atenció en Tradema. "Solsona havia estat una prioritat quan va tancar la planta, però ara estem en un segon o tercer pla i sentim que estem abandonats", ha lamentat l'extreballador. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, també fa aquesta reclamació als màxims responsables de la Generalitat i ha explicat que a la ciutat "hi ha una sensació de preocupació" perquè "ja fa dos anys de la tempesta grossa però ara és el moment de preocupació més gran, ja que les famílies han pogut suportar la situació, però ara es complica amb la fi de la prestació d'atur".

Un projecte "més reduït" però amb perspectives de generar ocupació

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat a l'ACN que durant aquest mes de desembre podran anunciar una operació "de dimensions més reduïdes a les que pensàvem inicialment", però que suposarà "la reindustrialització del Solsonès i permetrà donar l'expectativa de nous llocs de treball i tornar a donar esperança a la gent". De la seva banda, l'alcalde de Solsona creu que aquest projecte "encara és molt incipient" i ha recordat que "el volum de contractació serà molt inferior al previst".

Puig, que al llarg d'aquests dos anys ha fet diversos anuncis d'empreses que estaven interessades en invertir a la planta de Tradema però que no s'han acabat concretant, ha explicat que el motiu es deu al fet que "Espanya ha fet fallida des del punt de vista financer el tema de la biomassa, la cogeneració i les energies renovables". Segons ell, "l'única visió que hi ha en el model energètic espanyol és estrictament financera i pressupostària i, en canvi, des de la perspectiva estratègica estem a la cua d'Europa i no hi ha possibilitats de desenvolupar nous negocis".

La lenta recuperació de l'atur

El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, ha explicat que en els darrers dos anys l'atur s'ha anat recuperant, tant a Solsona com al Solsonès, que han vist reduir en tres punts el percentatge d'aturats. "Durant aquests dos anys hem treballat per generar nous llocs de treball i des del Govern s'han impulsat diferents línies d'inserció laboral", ha apuntat Solà, qui ha afegit que "el creixement no és al ritme que voldríem, perquè ens agradaria que fos més alt, però moltes empreses estan creixent gràcies a l'exportació".

D'altra banda, l'alcalde de Solsona ha explicat que en aquests moments s'està desmuntant una línia de producció de les instal·lacions de Tradema amb el trasllat de la maquinària a una altra planta. Aquest fet, ha afirmat Rodríguez, "generarà l'ocupació d'unes quantes persones durant sis mesos". A més, Solà creu que el desmantellament d'una part de la nau permetrà generar "noves oportunitats", ja que "es tracta de màquines velles i, amb les naus buides, potser serà més fàcil atraure noves empreses".