Mossèn Salvador Jordana i Pareto, prevere del bisbat de Solsona i principal promotor de la reconstrucció del santuari de la Mare de Déu de Lord, va morir aquest diumenge a Solsona als 95 anys d'edat. L'enterrament tindrà lloc avui, a les 12 del migdia, al santuari de Lord, on també hi ha instal·lada la capella ardent.

Nascut a Barcelona, va cursar els seus estudis al seminari de la capital catalana i després al monestir de Poblet i a Suïssa. Va ser ordenat a Poblet l'any 1948 i al cap d'un parell d'anys fou nomenat prior-president de Poblet i de l'orde cistercenc d'Espanya. L'any 1971 va demanar al bisbe de Solsona, mosenyor Bascuñana, poder instal·lar-se al santuari de la Mare de Déu de Lord, ubicat al municipi de Sant Llorenç de Morunys, per fer una vida retirada. El pare Jordana va ser el promotor de la reconstrucció del santuari.

Quan el 1971 va arribar al santuari, l'edifici estava pràcticament en ruïnes i no hi havia ni llum, ni aigüa corrent, i va començar una laboriosa tasca per donar al lloc condicions per viure-hi. Des de llavors, entre altres millores, s'ha fet un camí per accedir al santuari a peu i s'ha instal·lat un aeri que permet pujar materials fins a la planella de la Mola. Des de la seva arribada, Jordana ha viscut sempre al santuari, fins fa uns anys, que va passar a residir a l'Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona, on diumenge va morir.

El temple solsoní té una història mil·lenària i està habitat des del 1971 per una petita comunitat diocesana de monjos ermitans que segueixen la regla de sant Benet. Després de gairebé dos anys d'obres, a final del 2009 es va inaugurar l'hostatgeria, un espai d'acollida amb nou habitacions i una capacitat per a 20 persones, en una aposta per obrir-se al món.