29 de abril de 2015
29.04.2015

L'Arxiu Comarcal restaura un llibre d'actes de l'Ajuntament de Solsona del 1918

El document també s´ha digitalitzat per facilitar-ne la consulta

29.04.2015 | 17:23
L'Arxiu Comarcal restaura un llibre d'actes de l'Ajuntament de Solsona del 1918

L´Arxiu Comarcal del Solsonès ha restaurat el Llibre d´actes (1918-1920) de l´Ajuntament de Solsona, corresponent a l´època de l´alcalde Josep Moles, un document fins ara apartat de la consulta atès el seu deficient estat de conservació. A més de restaurar-lo, s´ha digitalitzat per facilitar-ne l´ús per part dels investigadors.

Aquest llibre havia estat en contacte amb la humitat i el seu estat impossibilitava la consulta. La seva recuperació, a càrrec de la restauradora Mònica Megino, ha consistit en la desinfecció, neteja mecànica i química, aplanat, consolidació i reintegració del suport i protecció de l´arxiu.

Tot i que només comprèn dos anys de l´activitat municipal de Solsona, el Llibre d´actes (1918-1920) recull actuacions d´un període cabdal de la història del país. La Mancomunitat, aquells anys presidida per Josep Puig i Cadafalch, vivia un temps de creixement i expectatives, que convivia alhora amb episodis de conflictivitat social.

En l´àmbit local i comarcal, el 1918 havia arribat el telèfon, i s´estaven realitzant o executant diferents projectes, entre els quals n´hi havia de carreteres que es van fer realitat i el de l´anhelat ferrocarril, que va tornar a quedar en un calaix. L´alcalde Josep Moles va promoure la portada d´aigua de Lladurs i va treballar en un intent frustrat per municipalitzar la llum. D´altra banda, també a Solsona i comarca aquesta va ser una època difícil marcada pels enfrontaments.

Patrimoni documental des del 1665

A l´Arxiu Comarcal del Solsonès es conserven llibres d´actes de l´Ajuntament de Solsona des del 1665 fins a l´actualitat, una bona part dels quals estan digitalitzats i tots són a l´abast dels investigadors –durant aquest període es produeixen buits documentals bàsicament entre el 1714 i el 1739, entre el 1784 i el 1822 i durant els anys de la Guerra Civil (1936-1939).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema