La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha acordat aquest dijous desqualificar el sector de Can Reig de Navès (Solsonès), on s'hi volia construir una urbanització de luxe que preveia edificar 274 habitatges, un hotel de cinc estrelles, un spa i un restaurant. Segons ha detallat Agustí Serra, director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, els terrenys es convertiran en sòl no urbanitzable, ja que, segons ell, "ha passat prou temps i el projecte no ha tirat endavant". Tot i que l'ús residencial queda exclòs, Serra ha dit que es mantindrà una petita part per si s'hi vol desenvolupar una activitat turística. Ara, els promotors tenen dret a portar aquesta decisió a la via contenciosa.

En el marc del debat per l'aprovació del nou POUM de Navès, la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha decidit desqualificar el sector de Can Reig i catalogar-lo com a sòl no urbanitzable. Es tracta d'uns terrenys de 53 hectàrees, que les normes subsidiàries de Navès de l'any 1995 van catalogar com a sòl urbanitzable, permetent així que un grup constructor estranger hi projectés l'edificació de 274 habitatges i un conjunt d'instal·lacions de luxe com un hotel de cinc estrelles, un spa, un restaurant i un camp de golf.

Tot i que en els últims vint anys la promotora del projecte ha intentat engegar-lo en diverses ocasions, Serra ha apuntat que "mai ha tirat endavant". De fet, els promotors disposaven del pla parcial aprovat, així com també del projecte de reparcel·lació. El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme ha afirmat que es tractava d'una actuació "il·lògica" vista des de l'òptica de l'urbanisme actual, ja que es tractava "d'una gran actuació urbanística al mig del no res". Per Serra, "aquest no és el model territorial que toca".

Serra creu que des del punt de vista jurídic, la desqualificació dels terrenys "no dóna dret a indemnitzacions". Tot i això, ha admès que els promotors de la urbanització de luxe poden optar per la via contenciosa.

Navès és una població amb un terme municipal molt gran però amb una població de tan sols 267 habitants, molts dels quals resideixen en masies aïllades. El POUM del municipi s'aprovarà a la propera Comissió d'Urbanisme, un cop el consistori hagi fet les modificacions del document que fan referència a la qualificació com a sòl no urbanitzable dels terrenys de Can Reig.