El rector de Gargallà i Clariana de Cardener, mossèn Ramon Cabana i Vilardell, va morir aquest dilluns a causa d'un infart mentre pujava a la muntanya del Canigó, a la Catalunya Nord. Cabana, de 65 anys, es va trobar malament durant la caminada que feia amb uns amics i va ser traslladat a l'Hospital de Perpinyà, on no van poder fer res per salvar-li la vida. El lloc i l'hora del funeral encara es desconeixien ahir al vespre, ja que el cos del difunt es troba en territori francès i primer cal fer efectiva la seva repatriació. Capellà i professor jubilat, havia estat vinculat a nombroses parròquies del Bages, el Berguedà i el Solsonès, on havia deixat una forta empremta pel seu tarannà obert i la seva vitalitat.

Nascut a les Lloses (Ripollès), Cabana vivia actualment al poble de Gargallà, i des de la seva ordenació el 1975 havia estat en diverses parròquies, principalment del Berguedà i del Solsonès. Actualment, era el rector de Gargallà i Clariana i ajudava pastoralment a les parròquies de Sorba, Freixinet i Su.

La notícia de la seva mort va sobtar ahir els veïns d'aquests municipis i també de les altres poblacions on havia deixat una forta empremta com és el cas de Balsareny, la seva primera parròquia, i Gironella i Súria, on havia fet de professor als instituts d'aquests municipis. També tenia una forta vinculació amb la ciutat de Solsona, on va anar el 1983 com a delegat diocesà de Joventut i l'any 1987 va formar part de l'equip parroquial. Des de la seva jubilació, el rector havia editat diferents llibres i també havia fet de voluntari a la presó dels Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

Mossèn Ramon Cabana es va ordenar sacerdot el 1975 i, de seguida, va ser destinat a Balsareny, on va participar activament en la fundació del Cercle Cultural de Balsareny, va formar part de la seva junta consultiva i va col·laborar en la publicació local Sarment. Ahir, membres de l'entitat es mostraven "sobtats" per la tràgica notícia, i recordaven el seu pas pas pel poble i l'associació, a la qual va contribuir des de la parròquia i des de l'escoltisme. Ramon Carreté, del Cercle Cultural, el definia ahir com una persona "molt dinàmica, treballadora i activa, que es va involucrar en la vida social del poble".