Un mocador. Un mocador d´home, gran, gris, plegat quadrat de fa temps. Una tela fina amb unes inicials brodades: Ll. C. Un record amb caràcter de relíquia. Un mocador de Lluís Companys que aquest dimarts va ser al ple de constitució de l´onzena legislatura del Parlament de Catalunya.

Hi era, a la butxaca de David Rodríguez, l´alcalde de Solsona i nou diputat, que s'estrenava a la cambra catalana. Hi era perquè el mocador es guardava a Solsona des del 1982, a casa de la família de Mercè Solande, que dissabte passat va voler donar el record que li havia arribat a través del pare a l´alcalde de Solsona. Amb un desig que va transmetre a Rodríguez: «et portarà sort, David». Aquestes són les paraules que Mercè Solande va dir al nou diputat en el moment de cedir-li el record. I Rodríguez l´ensenyava als coneguts, amb orgull.

El portava a la butxaca, sense fer-ne exhibició, però el tocava amb cura i el mostrava amb tanta delicadesa com orgull. «Dissabte em van fer donació d'aquest mocador. És el que portava Lluís Companys el dia que el van detenir per portar-lo al penal de Cartagena», explica David Rodríguez.

El mocador el guardava Mercè Solande perquè el seu pare el va recollir el dia de la detenció de Lluís Companys. «El pare era un dels secretaris de Companys. Després que el president declarés l´Estat Català es van quedar a sopar a la Generalitat. I allà es va produir la detenció. A Companys el van agafar i ell va intentar desfer-se dels que l´agafaven. Portava el mocador a la butxaca superior de l´americana i en aquell moment va caure. El pare m´explicava que l´havia arreplegat de terra dissimuladament amb la intenció de tornar el mocador a Companys, però no el va veure mai més», relata Mercè Solande.

Companys va ser traslladat a Cartagena i el pare de Solande, amb altres membres del govern i de la comitiva que acompanyava Companys, a un vaixell. El pare de Mercè Solande va quedar en llibertat deu dies després en comprovar que no formava part dels càrrecs de govern. Aleshores, Solande pare era un jove de 24 o 25 anys, un estudiant d´enginyeria tèxtil que amb la feina de secretari de Companys es pagava els estudis.

Solande va quedar vidu quan els seus dos fills encara eren petits i la Mercè, la gran, va ser «en certa manera el puntal sobre el qual es va recolzar el pare», explica ella mateixa.

Mercè Solande viu a Solsona des de l´any 1982. El seu marit treballava al MOPU (ministeri d´Obres Públiques), però en el moment del trasllat de competències li van oferir triar entre Solsona i Cervera. La família d´ell era originària de Lladurs i van decidir traslladar-se de Barcelona i fixar nova residència a Solsona.

Ara, als 68 anys, sense descendència, Mercè Solande ha decidit que el mocador havia d´anar a parar a mans de l´alcalde de Solsona. «És molt bon xicot i el guardarà». Rodríguez el vol portar a la seu d´ERC de Solsona i, aquí, conservar-lo adequadament, «és una relíquia».