Avui fa dos-cents anys naixia a Barcelona el pintor Claudi Lorenzale, autor de les pintures del retaule major de la catedral de Solsona construït a l'entorn del 1856 i destruït l'agost del 1936, durant la guerra civil. Després de perdre'n la pista, el 2002, sis de les vuit teles que el formaven es van trobar a la sagristia de la catedral. Un cop restaurades, es poden veure, a partir d'avui al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, en l'exposició El retaule oblidat, que té la col·laboració de la Comissió Lorenzale, formada per estudiosos i familiars del pintor natzarè.

La mostra inclou les sis teles del retaule neogòtic, dedicat a Assumpta, patrona de la catedral, restaurades entre els anys 2010 i 2011 pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a instàncies del Museu de Solsona. Els quadres conservats fan referència a les escenes de la nativitat de la Mare de Déu, la presentació al temple, les esposalles de Josep i Maria, la visitació de la Verge, la Sagrada Família i la dormició. El retaule original, dissenyat per l'arquitecte Josep Oriol Mestres, incloïa dues teles més que no ha estat trobades.

Després de la guerra, les pintures, que es van arrencar del retaule, van ser entregades a l'aleshores director del museu, mossèn Antoni Llorens, qui les va retornar al bisbat, on se'n va perdre la pista fins l'any 2002, quan es van trobar sis de les vuit teles enrotllades dins d'un cilindre i guardades en un armari de la sala del tresor, a la sagristia de la catedral. És per aquest motiu, segons apunta Montse Creus, coordinadora de la mostra juntament amb Lídia Fàbregas, que l'exposició fa referència al "retaule oblidat" perquè "durant anys ningú el recordava, ni sabia on eren les pintures". També queda la incògnita, assegura Creus, de "si les teles es van treure del retaule per destruir-les o per mirar de recuperar-les i salvaguardar-les".