Alliberar 12 m?/s d'aigua en les crescudes controlades a la Llosa del Cavall és més beneficiós per al riu i per a tot el seu hàbitat, que no pas els 8 m?/s programats fins ara. Aquest és el principal resultat d'un estudi experimental que han elaborat conjuntament l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC).

El treball, fruit d'una col·laboració de les dues institucions amb un projecte de final de carrera, ha analitzat els efectes de diverses crescudes controlades que l'ACA ha fet entre els embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç per veure els seus efectes sobre el transport de sediments, l'arrossegament de llims i graves, l'erosió i creixement de la llera i, en general, els canvis en el llit del riu i els seus hàbitats.

Els resultats han evidenciat que és recomanable, en cas que les condicions ho permetin, alliberar un cabal de crescuda puntual més pròxim als 12 m?/s que no pas als 8 m?/s proposats fins ara, tal com establia el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment. Amb la nova proposta s'aconsegueix un rentat dels sediments fins i de l'estructura de la llera i manté o renova els hàbitats. També s'ha detectat que es produeix una lleugera erosió en el primers metres del tram fluvial per la sortida de l'embassament sense sediments.

Segons fonts de l'ACA, aquesta proposta s'aplicarà "sempre que les condicions ho permetin i que aquests alliberaments no comprometin la resta de demandes que s'ha de satisfer amb l'aigua de la Llosa".