La brigada municipal de Solsona ha iniciat aquesta setmana una nova campanya de poda, que és previst que s'allargui fins a final de març. L'actuació es durà a terme en sis zones del municipi i es desenvoluparà d´acord amb nous criteris, seguint l´assessorament del biòleg Josep Selga.

Els nous criteris tenen com a principal objectiu millorar la gestió de l´arbrat urbà i s'espera que la contractació de Selga, que també assessora en la selecció d´espècies per plantar i la diagnosi de peus potencialment perillosos, doni un impuls en aquesta direcció.

En la campanya de poda d´enguany s´intervindrà als sectors de la Cabana d´en Geli, el carrer del Pedraforca, el passeig del Pare Claret, la plaça del Camp, el Vall Fred i en un punt de la ribera, on la majoria d´arbres que s´esporgaran seran plataners i freixes. En altres indrets, el biòleg ha recomanat no actuar-hi o bé refaldar els exemplars, deixant-los a port natural.

Errors repetits

La regidoria de Parcs i Jardins ha constatat que en l´àmbit de l´arbrat s´han comès errors durant molts anys. Quant a la poda, s´ha realitzat un sol mètode i sistemàticament, mentre que "els criteris que cal aplicar en cada campanya s´han d´avaluar anualment", afirma el regidor de l´àrea, Antoni Carralero, "tenint en compte l´edat i l´espècie dels arbres, així com l´espai del qual disposen". D´aquesta manera, actuant amb "els criteris adequats", la ciutat aconseguirà tenir "uns arbres més sans, més segurs, amb menys afectacions de plagues i que requereixin destinar-hi menys mitjans".

Una nova gestió de l´arbrat urbà ha de passar, segons Selga, per escollir l´espècie idònia en funció de l´espai disponible, el tipus de paviment, la climatologia, la funció final de la planta i les seves afectacions quant a al·lèrgies i plagues. Això ha de permetre reduir la probabilitat de problemes en un futur i estalviar recursos. El regidor remarca, però, que es tracta d´un "projecte a llarg termini"