Els grups de vigilància veïnal del Pi de Sant Just i d'altres urbanitzacions, que comparteixen fotos de cotxes forasters a través del telèfon mòbil amb l'objectiu d'evitar robatoris, freguen el límit de la legalitat, segons tots els advocats consultats per Regió7. De fet, alguns creuen que podrien vulnerar la llei de protecció de dades i drets individuals com els de la intimitat i la llibertat de moviments. D'altres són menys contundents i pensen simplement que aquesta nova forma de sometent veïnal s'aprofita d'una legislació poc concreta.

Aquest sistema, tal com publicava divendres aquest diari, va servir dimecres al vespre perquè els Mossos poguessin detenir un dels dos lladres que acabaven de robar en una casa del Pi. Un veí va fotografiar un cotxe aparcat, que va considerar sospitós perquè no l'havia vist mai al barri. Va passar la foto al grup de WhatsApp on hi ha tots els veïns de la urbanització, creat fa tres anys per compartir alertes sobre robatoris i incidències.

Com que cap dels veïns no va identificar-lo, un dels responsables del grup va enviar als Mossos la foto del vehicle amb la matrícula. Els agents van sospitar que podria tractar-se realment del vehicle d'uns lladres, s'hi van apropar i van enxampar els seus ocupants quan tornaven de robar en una casa. En van detenir un i l'altre va fugir.