El Solsonès és la comarca de la Catalunya Central que pitjor gestiona les seves responsabilitats en matèria de recollida i control dels animals abandonats. Només la capital, Solsona, disposa d'unes instal·lacions que fan de gossera, habilitades al pati del magatzem municipal i té una associació de defensa dels animals que en fa la gestió i té cura dels gossos i en facilita les adopcions.

El fet de tractar-se d'una comarca eminentment rural, amb municipis petits, i amb gran part de la població vivint en cases i masies disseminades on és habitual que els gossos i els gats es desenvolupin lliurement, fa que 14 dels 15 municipis de la comarca no tinguin un espai propi per acollir els possibles abandonaments d'animals que es fan al municipi ni tinguin cap tipus d'acord perquè algú els faci el servei.

Actualment, l'Ajuntament de Solsona està construint unes noves instal·lacions que acolliran, un cop acabades, els animals recollits i aquells als quals no s'ha pogut trobar una nova llar adoptiva. Aquesta gossera de Solsona podria donar servei a la resta de municipis de la comarca si s'arribés a un acord sobre aquest tema.

Alba Jornet, secretària de la Comissió Interlocutora de Protectores d'Animals de Catalunya (CIPAC), va ser a la darrera reunió del Consell d'Alcaldes solsoní i es va expressar en aquest sentit. Segons ella, la millor manera de gestionar aquesta responsabilitat municipal en comarques poc poblades és la mancomunitat de serveis. Així, Jornet proposava que el consistori de Solsona signés un conveni amb la resta de municipis i que s'ocupés dels animals abandonats a la comarca a canvi d'un import fix que aportarien els ajuntaments en funció del seu nombre d'habitants. D'aquesta manera, cap dels 15 municipis de la comarca incompliria la llei i l'Ajuntament de la capital no hauria d'assumir el cost total de les instal·lacions i de la manutenció i atenció veterinària dels animals recollits, que és el que està fent en l'actualitat, perquè tots els animals que s'abandonen al Solsonès acaben allotjats a la gossera de Solsona per falta d'una altra opció.

Jornet també va insistir que cal incidir en campanyes de sensibilització cap a la població i que, si s'aconseguís que tothom tingués els seus animals amb el xip corresponent i censats al registre municipal, la despesa en gestió d'animals abandonats es reduiria dràsticament.

El darrer any, la xifra d'animals que ha recollit la protectora de Solsona i que eren gossos de la mateixa comarca és de més del 60% del total. Si aquests animals haguessin estat correctament identificats, la despesa que ha suposat la seva recollida es podria imputar directament al propietari. Segons Jornet, l'actual conjuntura econòmica fa que els recursos ordinaris dels ajuntaments siguin molt reduïts i hi ha molts consistoris que prefereixen dedicar els seus esforços a temes que consideren més importants. Tot i això la mateixa situació provoca que hi hagi un nombre més alt d'abandonaments d'animals i cal tenir-ho solucionat.