L'extracció de biomassa dels boscos podria ajudar a reduir les superfícies cremades fins al 60%. Aquestes són les dades que es desprenen d'un estudi que ha presentat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que ha predit que si s'extreu biomassa per a la bioenergia, per produir estella o pèl·lets, es podria arribar a modificar de manera important el règim d'incendis. Els resultats de l'estudi permeten considerar aquest tipus d'extracció com una estratègia eficient i econòmica per tractar de reduir el combustible forestal.

Així, l'estudi indica que, si l'extracció de la biomassa per a bioenergia es fa de manera estratègica en àrees amb alt risc d'incendis, això comportaria una reducció del combustible que queda al bosc i, en cas d'incendi, les condicions evitarien que l'afectació en hectàrees fos important. D'aquesta manera, segons Adrián Regos, investigador de l'ens forestal i autor principal de l'article, l'extracció de biomassa pot arribar a ser una estratègia eficaç de prevenció d'incendis "sempre i quan es tinguin en compte la ubicació dels tractaments, la intensitat, i la capacitat del cos de bombers d'aprofitar les oportunitats creades".

L'estudi, que ha estat publicat a la revista Ecosystems també posa de manifest que es tracta d'una oportunitat per fer confluir gestió forestal, economia i energia, atès que l'ús de la bioenergia està creixent i, si s'aconseguís que la biomassa consumida per un territori fos consum de proximitat, això generaria beneficis directes en les empreses del sector i alhora podria afavorir la manca de gestió forestal que es dóna en molts boscos del país. D'altra banda la reducció de combustible en el sotabosc suposaria un estalvi en els costos d'extinció d'incendis.

Tot i les oportunitats que representa l'extracció de la biomassa per a fer energia, els investigadors del CTFC han volgut recordar la necessitat de combinar les esmentades pràctiques d'extracció de biomassa amb altres tractaments de reducció de combustible acumulat al sotabosc, ja siguin mecànics, fent tasques de desbrossament, o mitjançant les cremes prescrites que són aquelles en què s'aplica foc intencionat i controlat al sotabosc, en una zona determinada amb el propòsit de reduir-lo.