Conservar i protegir els espais actuals, regular la navegació i el bany, concentrar les zones d'usos recreatius per minimitzar l'impacte humà i reivindicar l'espai natural. Aquestes són algunes de les propostes de l'estudi mediambiental que ha elaborat el Grup de Natura del Solsonès del Centre d'Estudis Lacetans per encàrrec del Consell Comarcal. L'objectiu és que es tingui en compte a l'hora de redactar el nou pla d'usos per explotar els serveis i activitats de lleure als embassaments de la Llosa de Cavall i Sant Ponç, que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu actualitzar.

En aquest treball, el GNS dóna les pautes per tenir cura del medi ambient a les zones sensibles dels ecosistemes aquàtics dels embassaments del Solsonès. Els pantans i els seus terrenys són de titularitat de l'ACA i, segons l'entitat, "aquestes zones estan regides per normes poc aplicables i obsoletes", com és la regulació del bany, la navegació o els usos dels espais.

En aquest sentit, l'entitat proposa, en primer lloc, "conservar i protegir els espais actuals", tal com apunta Marcel Espinal, del GNS. L'associació apunta que cal regular l'accés de vehicles i de persones a les zones sensibles a la fauna i la flora, perquè "si es pot fer una concentració de les zones d'activitats quedaran espais verges entremig on els animals podran circular", explica Espinal. Per minimitzar-hi l'impacte humà, proposen, entre altres coses, la millora d'accessos i senyalització, la regulació de l'accés amb vehicle, la limitació d'àrees de pícnic i la col·locació de contenidors.

Regular la navegació, la pesca i el bany són altres dels punts que destaca el treball. Pel que fa a la navegació, l'estudi proposa que aquesta sigui "confinada", és a dir, exclusiva a l'embassament o tram de riu en qüestió, cosa que comporta la prohibició de navegar en un altre embassament o riu amb la mateixa embarcació durant un període de sis mesos, "per evitar la infecció de l'aigua amb larves". Quant al bany, es considera que ha de ser "compatible en tots els sectors de l'embassament tret dels senyalitzats, com són la zona de protecció especial per interès ecològic".

D'altra banda, es proposa una protecció dels marges, una millora de l'entorn natural i accions de promoció recreativa. Però, per poder dur a terme aquestes activitats, apunten, "és necessari conèixer el valor d'ús de l'espai recreatiu i el valor ambiental que s'atorga als ecosistemes aquàtics per traduir-los en un valor econòmic mesurable quantitativament". Segons el biòleg i membre del GNS David Guixé, les actuacions s'han de veure com un "revulsiu i una oportunitat" per conservar els pantans i fer-los "un punt d'interès per a activitats ecoturístiques".

Una millora de la senyalització i la divulgació a través de plafons informatius, una guia dels embassaments o punts de guaita de fauna són altres accions que proposa el treball, que ara és a mans del Consell a l'espera que, juntament amb l'ACA, elabori el nou pla d'usos.