Avui és un dia trist, molt trist, per tots els que estimem aquesta ciutat, aquesta comarca i aquest País. Avui, 24 de maig de 2016, ens ha deixat en Ramon Llumà i Guitart.

Parlar d´en Ramon Llumà és parlar de l´alcalde de Solsona. De fet, crec que per tots els solsonins es força indestriable una cosa de l´altra. L´alcalde Llumà va ser el primer -després de recuperar la democràcia- que va agafar les regnes de la ciutat. Solsona l´any 79 tenia unes mancances greus, i no disposava de molts dels serveis més bàsics pel benestar dels veïns. L´alcalde Llumà, sempre acompanyat d´excel·lents equips (sens dubte un gran mèrit seu), va aconseguir donar resposta a les necessitats més bàsiques de la ciutat a partir de l´enginy, una gran visió de ciutat, una gran dedicació personal i una voluntat manifesta de consens.

L´abastament d´aigua que no estava garantit a moltes llars solsonines, el desconcert que generava la no regulació urbanística, l´estat més que precari dels carrers i places, l´edifici de l´ajuntament o la recuperació de les tradicions i la cultura local van ser alguns dels seus principals cavalls de batalla. Si bé no obstant, va deixar un llegat i una petjada molt més profunda en l´imaginari col·lectiu de cadascun de nosaltres que jo avui de forma inesperada no us puc condensar.

Arreu del País se´l coneix com l´Alcalde de les banderes. Una jugada imaginativa coneguda per tothom de l´Alcalde Llumà amb la qual es va enfrontar a tota una estructura encara molt hereva del calent Franquisme. Aquesta acció reivindicativa, avui pren més relleu que mai i s´erigeix com a pionera d´una forma de resistència que ens ha dut a les portes de la llibertat nacional.

L´alcalde Llumà, també va ser el president Llumà. El primer president d´un incipient Consell Comarcal que com aquell qui diu amb un esclop i una espardenya, però això sí amb intel·ligència, astúcia i humanitat van tirar endavant i van conformar una estructura bàsica per a una comarca tan disseminada com la nostra.

I l´alcalde i president Llumà, també va ser el diputat Llumà. A nivell nacional i d´afiliació política tothom el recordarà com un catalanista fins la mèdul·la convençut de la independència de Catalunya. Formen part ja del racó de la història, les incomptables discussions amb alts membres del govern i dirigents polítics reconeguts de l´època on el diputat Llumà mostrava el seu capteniment clar i inequívoc de caminar cap a la plena sobirania.

Se´n va també un marit, un pare, un avi i un referent familiar. En nom de tots els Convergents els hi vull traslladar el més sentit condol. També se´n va un amic i un company de partit que ens deixarà orfes de l´experiència, del coneixement i de la companyia d´un home clau en la història recent de la nostra ciutat.

A nivell personal moltes gràcies pel teu suport sincer, pels teus consells i pel teu afecte.

Esperem estar tots plegats a l´alçada i que des de dalt puguis contemplar més aviat que tard la llibertat de la terra que tan has servit i estimat.

Bon camí cap al cel, alcalde Llumà! Visca la ciutat de Solsona i visca Catalunya!

24 de maig de 2016 - Marc Barbens i Casals