El grup d'Alternativa per Solsona-CUP (ApS-CUP), que és a l'oposició a l'Ajuntament solsoní, va plantejar aquest divendres al ple del consistori el seu posicionament contrari a la participació dels representants de l'Ajuntament a la processó de Corpus.

No és la primera vegada que els regidors d'ApS-CUP qüestionen la idoneïtat de la tradicional presència dels representants municipals als actes religiosos i de les autoritats eclesiàstiques a les manifestacions laiques de la festa.

En aquest sentit, per la festa major van demanar la no-presència dels representants de l'Església a les comitives de les institucions públiques ni a la presidència dels ballets a la plaça Major, fet que no van aconseguir i que va provocar que els seus regidors no compartissin la tarima de les autoritats amb el bisbe.

En la moció que el ple va desestimar, el grup de la CUP manifestava haver constatat que la participació dels regidors a la processó que té lloc després de la missa de Corpus i que surt de la catedral per dirigir-se a la plaça del Palau per visitar la catifa de flors, està recollida en el Reglament de Protocol, Honors i Distincions de l'Ajuntament de Solsona. Els regidors d'ApS-CUP consideren que caldria revisar l'esmentat document per tal d'eliminar-ne aquesta menció atès que, al seu entendre, es tracta d'un acte de caràcter religiós i que no és de responsabilitat municipal, com la resta de temes recollits en el reglament.

Segons el portaveu del grup, Òscar Garcia, "busquem que es reobri el debat sobre què són actes civils i què són actes religiosos". Diu Garcia que "cada regidor pot fer el que li dicti la seva consciència i assistir o no a la missa i a la processó, però el que no ens sembla bé és que el reglament reguli que l'Ajuntament hi hagi de ser present, quan és un acte estrictament de la religió catòlica".

Per la seva banda, l'alcalde, David Rodríguez, va expressar no estar d'acord amb la percepció del grup d'ApS-CUP que no hi ha una separació clara entre el que són actes civils i els religiosos. Rodríguez afirma que "a la processó nosaltres fem un paper de representativitat que volem mantenir per respecte als molts creients que hi ha a la societat solsonina". El batlle sí que va estar d'acord, però, que com que es tracta d'un fet estrictament vinculat a la religió potser no hauria d'estar recollit en el reglament del protocol.

El portaveu del grup municipal de CiU, Marc Barbens, va manifestar que creia que l'ApS-CUP només encetava aquest debat per "aconseguir ressò mediàtic".