La ciutat de Solsona ha aportat dos habitatges a l'inventari de recursos que la Generalitat de Catalunya està duent a terme per recollir tot el que els municipis i les entitats puguin oferir per a l'acollida dels refugiats en el moment de la seva arribada.

L'alcalde, David Rodríguez, que és alhora responsable de la regidoria d'Acció Social, ha explicat a Regió7 que un dels habitatges que ofereixen per acollir una família és de titularitat municipal. Es tracta d'un dels pisos dels quals disposa l'Ajuntament i que es destinen a funcions socials. Quan els serveis socials municipals ho consideren adient, aquest habitatges són utilitzats per acollir les persones en situació de vulnerabilitat.

Tal com explica l'alcalde, fins fa pocs dies, aquest habitatge concret estava ocupat per una família, i quan es va quedar buit van decidir deixar-lo d'aquesta manera per a possibles situacions d'emergència social.

Però arran de la visita que el secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós, va fer al Solsonès, explicant la situació actual de tot el procés d'acollida de refugiats, Rodríguez va pensar que era el moment d'incloure aquest habitatge a l'inventari de recursos per als refugiats que elabora el Govern català. Amorós va mantenir una reunió amb els batlles de la comarca en què els va demanar que aportessin tot allò que fos a les seves mans per afavorir les condicions dels refugiats quan finalment arribin.

Quan l'alcalde solsoní va contactar amb la tècnica de polítiques migratòries del Consell Comarcal, aquesta li va comunicar que disposaven d'un altre habitatge per incloure als recursos d'acollida. En aquest cas, es tracta d'un estatge que un ciutadà particular ha decidit cedir perquè s'hi pugui allotjar una família de refugiats.

Rodríguez diu que "ja sabem que quan aquestes persones arribin també necessitaran tenir una ocupació, però, de moment, el que podem posar a disposició són els habitatges".

El procés d'acolliment de persones refugiades sol·licitants d'asil, que és competència de l'estat espanyol, consta de diferents fases, i no se'ls trasllada a ciutats més petites, com podria ser el cas de Solsona, fins que ja fa uns mesos que són al país i han rebut tota la orientació i la formació necessària per poder-se desenvolupar amb una certa normalitat en el seu país d'acollida.

La taula d'entitats

A final de l'any 2015, es va constituir a Solsona una taula d'entitats per acollir refugiats sirians, afganesos o eritreus. S'hi va acordar portar a terme una prospecció del parc d'habitatges disponibles i estudiar els perfils laborals difícils de cobrir amb gent del territori que podrien servir per ajudar aquestes persones.

En aquesta taula, que físicament no s'ha tornat a reunir, però que ha estat en contacte constant, i a l'expectativa de l'arribada efectiva del refugiats al país, hi van participar els regidors de Promoció Econòmica i Salut; la consellera comarcal de Benestar Social; representants de tots els grups municipals; d'entitats socials i econòmiques - SOM, Fundació Volem Feina, Petjades, Mans Unides, Creu Roja del Solsonès, Amnistia Internacional, Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys, Associació Cultural d'Immigrants del Solsonès, Empresaris per al Solsonès; tècniques dels Serveis Socials i la directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, així com les regidories competents de l'Ajuntament cardoní.