El patrimoni barroc del Solsonès disposa des d'ara del seu espai d'interpretació situat a la Casa Gran del Miracle, a Riner. Aquest dijous al matí es presenta oficialment al sector turístic de la comarca i ja està obert al públic que vulgui visitar-lo.

L'Espai Barroc es troba a la primera planta de la Casa Gran del Miracle, ubicat a la zona que ocupaven les habitacions més nobles on s'allotjaven els pelegrins que passaven pel santuari. El nou equipament pretén acostar el visitant a les característiques i la història de l'estil barroc en general i al ric i força desconegut patrimoni de la comarca que se'n conserva.

El centre d'interpretació del Miracle combina l'exposició elements històrics de l'època amb les noves tecnologies audiovisuals per tal de situar el visitant en l'època barroca. Es mostra què va representar el barroc, en quin context va sorgir i en quin va desaparèixer. També apropa el visitant a les 14 obres imprescindibles del barroc a la comarca del Solsonès.

El projecte de l'Espai Barroc és iniciativa del Consell Comarcal del Solsonès, que, per dur-lo a terme, ha tingut un ajut de la direcció general de Turisme de més de 290.000 euros. Aquesta subvenció ha permès l'adequació de la part de la Casa Gran on s'ubica l'exposició, l'estudi elaborat pels experts Joan Bosch i Francesc Miralpeix, la museïtzació de l'espai, l'elaboració de l'audiovisual i l'aplicació per a mòbils.

A més d'això, el projecte del barroc a la comarca també ha inclòs diverses actuacions en alguna de les esglésies i retaules que han fet que el global del projecte hagi tingut un cost de més de 400.000 euros finançats per l'ajut de la Generalitat.

La ubicació de l'Espai Barroc a la Casa Gran del Miracle va semblar la més adequada tenint en compte que el retaule del santuari és un pol d'atracció per als amants d'aquest estil i, alhora, forma part de l'intent de dinamització de tot el conjunt del Miracle.

Joan Solà, alcalde de Riner, ha explicat que "per començar, l'any 2013 vam ubicar l'oficina municipal al Miracle per apostar per aquest projecte". Des de llavors, s'ha rehabilitat el bar-restaurant, s'ha dut a terme la primera fase de la restauració del pati de la Casa Gran i s'ha obert l'Espai Barroc. Solà afirma que "anem pel bon camí però hem d'intentar no perdre l'essència de tranquil·litat que sempre ha tingut aquest indret".