Tot i que segons la darrera enquesta Òmnibus de la Generalitat de Catalunya 6 de cada 10 catalans ja estarien disposats a pagar més per adquirir productes de proximitat, la consellera Serret manté la importància de donar a conèixer aquest producte i reivindicar la tasca del món rural.

La titular del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va ser ahir al Solsonès i es va convertir en una de les primeres persones de visitar l'explotació Dpagès, en aquest cap de setmana de portes obertes que és "Benvinguts a pagès".

Serret va voler conèixer de primera mà Dpagès, l'empresa dels joves Marta Borràs i Martín Ezpeleta, que es dediquen a la producció de porcí ecològic d'alta qualitat en una explotació situada a 5 minuts del centre de Solsona.

Dpagès és una de les 200 explotacions agràries i ramaderes de tot Catalunya que s'han afegit a la iniciativa i que obren les seves portes perquè tothom qui vulgui pugui conèixer on i com es produeixen els aliments que arriben a les llars del país. Serret va destacar que, a més, el "Benvinguts a pagès ha de servir perquè els catalans coneguin i valorin la feina i l'aportació que fan els pagesos i ramaders, que ens proveeixen d'aliments i mantenen viu el nostre territori".

La consellera, que anima tothom a participar al cap de setmana de visites a pagès, va explicar que el projecte també té l'objectiu de donar suport al relleu generacional en el sector primari, donant suport a la gent jove que, arreu del territori, lluita per tirar endavant un projecte professional que moltes vegades va lligat amb un projecte de vida. Per això, tant la conselleria com la Fundació Alícia, de qui sorgeix la iniciativa, es plantegen el cap de setmana de visites com un projecte de país que doni valor al producte de la terra i que, un cop consolidat, es converteixi en una cita anual ineludible per a la població.

Experiència turística

Però "Benvinguts a pagès" s'ha ideat com una experiència turística i gastronòmica global i per a tots els públics. A més de les explotacions, en el web del projecte, els visitants poden trobar restaurants i allotjaments que també participen a la iniciativa, en qualsevol punt de la geografia catalana.

Les visites, que no cal concertar, es poden fer avui durant tot el dia i demà al matí i tenen una durada aproximada d'una hora i mitja. La majoria d'explotacions ofereixen, després, un petit tast de productes i tenen una zona de venda perquè els visitants puguin comprar el producte en origen directament als seus productors.