El 8 de juny passat va entrar en vigor la modificació de l´Ordenança municipal reguladora de la tinença, el comerç i la recollida d´animals domèstics de Solsona, que endureix les sancions d´algunes infraccions. A fi d´informar-ne els propietaris d´animals, bàsicament de gossos, abans d´implementar el nou règim sancionador, els regidors de Governació i Medi Ambient, Isabel Roca i Antoni Carralero, respectivament, juntament amb la Policia Local, duran a terme una campanya informativa intensiva a peu de carrer de dilluns a divendres de la setmana vinent.

Els regidors es repartiran franges horàries del dia per contactar directament amb els veïns que surtin a passejar amb el gos, als quals se´ls lliurarà un nou fulletó sobre la tinença responsable d´animals de companyia, que conté els punts bàsics sobre la normativa municipal. Als titulars de gossos que tinguin l´animal censat en el registre municipal se´ls lliurarà també gratuïtament un dispensador de bosses per recollir excrements canins -igualment, s´entregaran a l´OAC municipal a tothom que tingui el gos registrat en el cens. En aquesta campanya a peu de carrer també hi participaran agents de la Policia Local i membres de l´Associació en Defensa dels Animals de Solsona (ADAS), que hi col·labora.

Amb la nova normativa -es pot consultar íntegrament a l´apartat de documents del web municipal-, algunes faltes fins ara considerades lleus passen a ser greus, com per exemple passejar amb el gos sense lligar a la via pública i no recollir-ne els excrements, i poden ser sancionades amb multes de fins a 600 euros. A més, s´ha agilitat el procés sancionador. També es preveuen noves infraccions molt greus, com tenir gossos o animals potencialment perillosos sense llicència. Les multes, en aquest cas, oscil·len entre els 600 i els 4.000 euros.

L´objectiu d´aquesta nova campanya informativa és donar a conèixer aquestes i altres obligacions als ciutadans titulars de gossos. Amb tots aquells que els representants municipals aturin pel carrer durant els cinc dies d´aquesta acció, la Policia Local realitzarà una acta d´inspecció de l´animal, en què es recollirà informació general i d´identificació de l´individu i del seu propietari, amb un apartat específic en cas dels gossos de races potencialment perilloses.

15 dies per regularitzar la situació de l´animal

Si la situació de l´animal és la reglamentària, l´acta s´arxivarà, mentre que si s´incompleixen alguns dels requisits obligatoris, com per exemple estar al dia del carnet de vacunacions, dur l´animal amb microxip i placa identificativa o tenir-lo censat a l´Ajuntament, es donarà a l´infractor un termini de 15 dies per regularitzar-ho. Si no ho fa passat aquest període, la Policia Local tramitarà l´expedient sancionador corresponent.

L´Ordenança municipal reguladora de la tinença, el comerç i la recollida d´animals domèstics de Solsona data del 1999. L´octubre del 2013 se´n va aprovar una primera modificació, especialment per combatre l´incivisme d´alguns propietaris de gossos amb l´enduriment de les sancions. El Ple del passat 1 d´abril va donar llum verd a la segona i darrera revisió, que ha entrat en vigor el 8 de juny. Els últims anys el consistori i la Policia Local han dut a terme nombroses campanyes de sensibilització sense haver pogut posar fi a l´incivisme.