Promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola i multiplicar-ne el seu consum dues vegades i mitja. Aquest és l'objectiu que es marca el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el postulat que defensa com a soci del projecte Bio4ECO, liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i que es va presentar ahir a Solsona.

El projecte té la participació de vuit regions europees i l'objectiu de millorar els processos i les polítiques regionals i nacionals per abordar la transició cap a una economia baixa en emissions de carboni, incrementant l'ús de les energies renovables i l'eficiència energètica dels edificis.

Tal com ha explicat Denis Boglio, director del CTFC, "es vol generar un debat, des del sector primari, del que és la bioeconomia i com arribar-hi". Boglio diu que "la idea és substituir tots els materials que provenen d'energies fòssils per altres que vénen de matèries naturals i renovables". La Unió Europea està potenciant aquest camí i marca els objectius a assolir però "cada regió ha de trobar-hi el seu encaix".

Catalunya aposta pel seu gran potencial en biomassa forestal, i es vol arribar a l'objectiu de multiplicar per 2,5 el consum de biomassa per a energia. Segons els experts del CTFC, les emissions que genera la biomassa agrícola i la forestal estan considerades neutres perquè el CO2 de les calderes de biomassa és superficial a diferència del que generen els combustible fòssils, perquè la biomassa prové de materials que es troben a la superfície terrestre i no pas de materials que s'extreuen del seu interior, com en el cas del petroli.

A més a més, l'extracció de biomassa suposa una millora en la gestió forestal i els boscos ben gestionats afavoreixen la seva funció com a embornals de CO2, i això significa que participen d'una manera més efectiva de la reducció d'emissions de carboni. El fet de tenir els boscos ben gestionats gràcies a l'extracció de la biomassa suposa també una important tasca de prevenció d'incendis i això redueix les possibilitats de grans focs forestals que són generadors de carboni.

D'altra banda, els avenços en les tecnologies de fabricació dels biocombustibles vegetals i en les mateixes calderes de biomassa fan que les emissions estiguin molt controlades en aquest camp i siguin tecnologies molt eficients, per sobre del 90% i que es puguin considerar energies netes.