L'ocupació de locals comercials al nucli antic de Solsona es manté en el nivell baix que arrossega des de la crisi, tot i que presenta una millora molt lleugera respecte a l'any 2015. Enguany s'ha ocupat un total de quatre locals, mentre que una vintena segueixen desocupats.

Xantal Casas, agent immobiliària de Casa Andreu, afirma que fora de l'eix amb més activitat comercial, com pot ser el carrer Castell o el carrer Sant Miquel, "hi ha una gran quantitat de locals interessants buits, i cal que la gent hi cregui per mirar de superar la crisis i igualar l'oferta i la demanda". El preu, l'estat i la distribució del local, la inversió necessària i la ubicació esdevenen factors clau a l'hora d'aconseguir trobar interessats.

Cal tenir en compte que un local al nucli antic presenta l'handicap que ofereix superfícies reduïdes i que és difícil accedir-hi en vehicle, i, alhora, l'avantatge que es dirigeix directament a un col·lectiu de proximitat i turista.

D'altra banda, els propietaris senten inseguretat davant la situació que possibles llogaters disposin de pocs recursos i molts negocis no puguin garantir una llarga durada. Un exemple és el cas de Teresa Tarrés, propietària d'un local a la plaça de Sant Joan que va ser una perruqueria durant vint-i-cinc anys. El següent llogater que va ocupar el local no feia els pagaments i va haver d'acabar anant a judici. "Ara fa uns cinc anys que no aconseguim llogar el local, hi ha hagut pocs interessats, podríem dir que gairebé cap", explica la propietària.

L'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona assegura que està treballant conjuntament amb altres entitats com la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) per poder idear activitats i accions que vagin en la línia de crear continuïtat comercial. Una d'aquestes accions, la iniciativa "Aixequem persianes", ja ha arribat a la tercera edició, però no ha aconseguit el seu objectiu de dinamitzar els lloguers de les botigues buides. "Tenim un pla estratègic, hi ha diferents accions que estem valorant i que l'any que ve impulsarem", diu Manel Martínez, de l'àrea de comerç. A més, l'Ajuntament de Solsona també ofereix una sèrie d'ajuts a l'hora d'engegar un negoci a la ciutat, ja sigui dins o fora del nucli antic.

Tothom coincideix que el repte és aconseguir engegar actuacions que impliquin revalorar els locals i reprendre la vida comercial al cor de la ciutat.