L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) celebra enguany la seva quinzena edició del 10 al 22 d'agost i serà la primera en què el certamen està sota tutela d'una fundació sense ànim de lucre, l'AIMS Fundació. Aquesta nova estructura jurídica permet reforçar la vessant social del projecte i, tal com ha anunciat aquest dilluns el director de l'AIMS, Peter Thiemann, una de les novetats serà la concessió d'ajuts econòmics a joves talents d'arreu del món perquè puguin desenvolupar la seva carrera musical. "Ens centrarem en joves de països on no hi ha recursos o amb una situació política inestable i, a banda dels ajuts econòmics, també farem una mentorització i tutoria", ha destacat Thiemann. A la 15a edició de l'AIMS hi participaran una seixantena de joves d'arreu del món, que oferiran 34 concerts per diferents escenaris de la demarcació de Lleida i la Catalunya Central.

L'AIMS celebra enguany la seva primera edició sota el paraigües d'una fundació després que l'any passat l'organització del festival i l'Ajuntament de Solsona decidissin fer aquest canvi en l'estructura jurídica del certamen per garantir la seva continuïtat amb l'objectiu de poder accedir a noves fonts de finançament i potenciar la seva vessat social. Segons ha recordat aquest dilluns el batlle de Solsona, David Rodríguez, el consistori també va signar un conveni amb l'AIMS "perquè durant sis anys la continuïtat del festival a la ciutat estigui garantida". El pressupost de la 15a edició de l'AIMS suma uns 75.000 euros.

La creació de l'AIMS Fundació ha permès el desenvolupament de nous projectes que reforcen la vessant social del certamen. Així doncs, segons ha explicat el seu director, Peter Thiemann, es vol tirar endavant un projecte d'apadrinament de la carrera musical de joves talents que, ja sigui per la seva situació econòmica o per la situació política inestable del seu país, no poden destinar recursos a la seva formació. Thiemann ha explicat que aquestes beques no només seran perquè aquests joves puguin participar a l'AIMS, sinó que tindran una durada continuada durant el temps que duri la seva formació.

Thiemann ha explicat que en aquesta quinzena edició ja s'han reforçat les beques per als alumnes i s'han invertit un total de 8.000 euros en aquest concepte. D'aquest import global, uns 2.500 euros els aporta el Gremi d'Editorials de Música de Catalunya que becarà un total de cinc alumnes amb 450 euros cadascun.

D'altra banda, la posada en marxa de l'AIMS Fundació també permetrà desenvolupar un projecte relacionat amb les noves tecnologies. Segons ha detallat el director del certamen, s'està treballant en una iniciativa relacionada amb l'aplicació de l'alta tecnologia a la formació instrumental. Thiemann ha explicat que "fins ara s'ha fet molt poca recerca en relació amb la formació instrumental" i l'objectiu del projecte és "desenvolupar tecnologies que puguin ajudar a modernitzar aquesta formació". El director ha avançat que una de les idees amb les quals s'està treballant és un assistent electrònic que ajudi a l'alumne en la seva formació quan es troba fora de l'aula.

Una seixantena d'alumnes de vint nacionalitats diferents

La 15a edició de l'AIMS comptarà amb una seixantena d'alumnes de vint nacionalitats diferents. Entre els països dels quals provenen els alumnes, s'hi troba Estats Units, Rússia, Israel o Turquia, a banda dels joves catalans i d'arreu de l'Estat. Una de les novetats d'aquesta nova edició és que el festival amplia el seu àmbit d'actuació i els 34 concerts que s'oferiran al llarg dels deu dies que dura el certamen es faran a 12 poblacions diferents de les comarques de Lleida i la Catalunya Central. Així, l'AIMS arribarà a nous municipis com Almacelles, Organyà i Viver i Serrateix, a banda dels escenaris habituals com són Solsona, Cardona o Montserrat. Des de la seva creació l'any 2003, l'AIMS ha comptat amb 900 alumnes de cinquanta nacionalitats diferents i ha dut a terme uns 420 concerts.

Del total de 34 concerts que es faran enguany, 20 seran de format clàssic en auditoris, esglésies i teatres; 4 seran al carrer; i una desena es faran en hospitals, casals de gent gran, residències, associacions i cases particulars. Pel que fa als concerts més socials, Thiemann ha destacat el que es farà el dimarts 16 d'agost a Almacelles al Centre Assistencial Sant Joan de Déu. Serà una actuació gratuïta destinada a tots els usuaris del centre, però que també estarà oberta al públic general. El director del festival també ha explicat que l'AIMS Social ja no només centra els seus esforços durant els dies del festival, sinó que programa actuacions al llarg de tot l'any i, segons ha dit, des del gener ja s'han dut a terme set actuacions a poblacions com Sant Pere de Ribes, Sant Boi, Solsona o Barcelona.

Pel que fa al funcionament de l'Acadèmia, al llarg dels deu dies s'impartiran les assignatures de violí, viola, violoncel, contrabaix, piano, música de cambra, orquestra de cambra i improvisació musical. Durant els matins, els alumnes rebran classes magistrals, mentre que les tardes es dedicaran a les classes de música de cambra i als assajos de les orquestres de cambra. A més, Thiemann ha explicat que cada cop més es potencia el fet que els alumnes toquin al costat dels seus professors en els concerts que es duen a terme al llarg del festival, un aspecte que considera molt interessant per a la seva formació.