El jove dissenyador solsoní Marc Garcia ha estat seleccionat a participar a l'exposició Global Grad Show de la Dubai Design Week, que inclourà les propostes dels millors estudiants de disseny del món. Garcia, que no fa ni un mes va quedar finalista en el certamen de disseny que organitzaven conjuntament la marca IKEA i la Universitat Politècnica, ara és el primer espanyol que participarà a la fira, que tindrà lloc a Dubai del 24 al 29 d'octubre.

El projecte que exposarà Garcia, anomenat Trenc Water Saver, vol servir per estalviar aigua. Es tracta d'un aparell que es col·loca a l'extrem de les aixetes i redueix el flux d'aigua que no s'utilitza, ja que només arriba a oferir plena intensitat quan s'empeny la palanca que incorpora. La palanca sempre torna a la posició original, fet que garanteix l'estalvi d'aigua real. Segons el jove dissenyador, els invents que hi ha hagut fins ara per solucionar aquest problema permeten estalviar aigua però no ho posen fàcil a l'usuari. En canvi, Trenc Water Saver li atorga totalment el control. Un altre afegit al producte és que pot aplicar-se en altres objectes de la casa, com les dutxes, o en processos industrials que requereixen controlar el flux.

L'entorn en què ha crescut s'ha convertit en la seva font d'inspiració a l'hora d'idear i llançar el projecte. El nom d'aquest prové del trencalòs, una espècie de voltor que podem trobar al Solsonès. El fet que voli lentament fins que deixa anar la presa crea una similitud amb el comportament del producte: estalvia suaument fins al moment que surt el màxim d'aigua possible. En aquest sentit, Garcia assegura que l'entorn caracteritza els seus projectes: "el Solsonès m'ha fet créixer amb sensibilitat per la natura, i això defineix la meva visió com a dissenyador".

Quant a la idea, prové de la convicció del creador: "els dissenyadors no podem plantejar-nos l'impacte a l'entorn com una opció, sinó com una part essencial del procés, perquè l'escalfament global és una realitat i no podem mantenir el ritme de consum d'aigua actual de les llars. Les restriccions són una motivació a l'hora de crear millors productes", afirma Marc Garcia.

Però amb aquesta creació, Garcia, que encara estudia, afirma que Trenc Water Saver no només revoluciona l'impacte ecològic d'estalvi a les llars del recurs hídric, sinó també la interacció de les persones amb l'aigua; "és una crida per conscienciar la societat sobre l'impacte en el medi ambient".

De moment, ja ha començat a donar a conèixer el projecte a través de les xarxes socials Instagram i Facebook mentre espera que arribi el moment de poder-lo mostrar en persona a estudiants d'arreu del món que es trobaran a Dubai amb un objectiu en comú: aprendre i gaudir del disseny.

Jove, inquiet i innovador

Marc Garcia i Jané, de 20 anys, és un solsoní que entén el disseny com una manera de traduir la cultura, la tecnologia, la societat, les idees i les necessitats humanes en creacions útils i tangibles com són els productes o els serveis.

El batxillerat tecnològic va fer descobrir a Garcia la seva passió pel dibuix tècnic i el seu vessant artístic. A partir d'aquí, es va adonar que li despertava un gran interès el fet de desenvolupar idees i poder-les fer realitat. Recomanat per amistats i coneguts, va endinsar-se en la carrera d'Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte. Garcia explica que gran part de la seva manera de ser, tant com a persona com a dissenyador, la deu a l'escoltisme. Des de menut ha après els valors del treball en equip, l'esforç, la il·lusió, i el fet de sentir-se part d'un entorn natural, cultural i humà de forma activa.

El jove dissenyador afirma que en el món del disseny hi ha trobat la manera de lligar la seva personalitat amb la seva principal afició.