Els embassaments de les conques internes afronten el final de l'estiu amb uns nivells de reserves al voltant del 58% de la seva capacitat i emmagatzemen 404 hm3, 14 punts menys que fa un any, en què que les reserves se situaven al 72%. Aquest descens és degut, d'una banda, a la sequera pluviomètrica que fa mesos que viu Catalunya i a les altes temperatures que hi ha hagut a l'estiu. I de l'altra, a l'increment de les demandes urbanes, especialment a les zones turístiques així com a les derivacions de cabals per fer front a demandes de la campanya de reg, que els propers dies és previst que finalitzin.

Tot i que els volums actuals estan per sota dels registrats fa un any, les demandes estan garantides fins a la primavera que ve, en cas que no es registrin pluges a la tardor. Aquest estat de reserves es considera dins la normalitat atès que es troba dins de la mitjana dels darrers 16 anys.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), tot i estar en una situació de normalitat mentre s'esperen possibles pluges a la tardor, ha començat a treballar en l'aplicació de diverses mesures de gestió i contenció de la despesa d'aigua per optimitzar al màxim les reserves disponibles.

Des de fa dies s'apliquen les mesures preventives, començant per la reducció de les extraccions d'aigua per al reg a la Muga i al Ter. En segon lloc, atès que la conca del Llobregat té uns volums més alts, ara es captarà més aigua dels embassaments del Llobregat per abastir el sistema Ter-Llobregat (ATL). L'ATL permet un model de gestió dels recursos més flexible per fer arribar l'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona d'una conca o de l'altra (Ter o Llobregat), segons es trobin les reserves amb la finalitat d'equilibrar el conjunt del sistema ATL.

Una altra de les mesures que s'han endegat és l'increment de producció de l'aigua dessalinitzada, a través de la planta del Llobregat. Actualment està funcionant al 30% de la seva capacitat, mentre que de manera habitual, quan els embassaments estan plens, el seu règim de producció és del 10%.

L'ACA també està revisant l'estat dels pous recuperats durant la sequera del 2007 i el 2008 per poder-los activar en cas de necessitat i s'està parlant amb les diferents empreses gestores per fomentar un consum responsable.