El president de l'Associació Cannàbica Marigiro, constituïda l'octubre del 2012, és la persona a qui els Mossos d'Esquadra van detenir per un presumpte delicte contra la salut pública a causa d'haver trobat, a la masia que té llogada i al seu domicili, diverses plantes de cànnabis de diferents varietats així com olis elaborats a partir d'aquestes plantes.

L'associació es troba en ple procés de condicionament del local, que obrirà en breu, i el material que li ha estat confiscat havia de servir "per al consum dels més de trenta socis que tenim". Fonts de Marigiro han explicat a Regió7 que una part dels seus associats consumeixen olis derivats del cànnabis per pal·liar els símptomes de la quimioteràpia o per alleujar el dolor de malalties com la fibromiàlgia, mentre que una altra part del socis en fan un ús lúdic.

Els responsables de Marigiro asseguren que la collita que se'ls va confiscar era per a ús exclusiu dels seus associats i que en cap cas no es ven. Expliquen que la plantació estava senyalitzada com a propietat de l'associació -fet que corroboren les imatges que inclouen les diligències policials del cos de Mossos d'Esquadra- i que estaven totes etiquetades amb el nom de la varietat perquè "es tracta de plantes I+D". Afirmen que ja fa uns anys que estan treballant en la combinació de diferents varietats per ajustar els nivells de THC i CDB -dos dels ingredients de les plantes de marihuana- per a les diverses patologies dels seus associats i també per als diferents usos lúdics que se li vulgui donar.

Així, l'associació argumenta que la plantació que els ha estat confiscada era un cultiu compartit dels més de 30 socis de l'entitat i que, per tant, la marihuana hauria de ser considerada per a l'autoconsum. Actualment a l'Estat espanyol, la Llei de Seguretat Ciutadana no castiga el conreu de substàncies estupefaents en llocs no visibles al públic però sí que considera infracció administrativa greu les plantacions que es trobin en llocs visibles. D'altra banda, no existeix una normativa estatal que defensi l'autoconsum però sí que hi ha jurisprudència en aquest àmbit i al capdavall són els jutges els que han de dictar si, en un cas com aquest, hi ha indicis de delicte de tràfic de drogues o no.

L'associació explica que l'Ajuntament, la propietat del local on instal·laran la seva seu i els mateixos Mossos d'Esquadra estaven al corrent de les seves intencions. "Sempre anem de cara", asseguren.