L´històric barraler Josep Canal i Roca, un dels fundadors del museu de la Vall de Lord, va morir aquest dimarts a Sant Llorenç de Morunys a l´edat de 97 anys. Àmpliament conegut com Pepet Barraler i nascut al poble l´any 1919, el seu funeral serà dijous, a les 11 del matí, a l´església parroquial de Sant Llorenç.

Josep Canal va presidir l´Associació Cultural Vall de Lord des de la seva constitució l´any 2002 i fins al 2010. A partir d´aquella data, va passar a ser president d´honor de l´entitat, càrrec simbòlic que ha ocupat fins la seva defunció.

L´associació va retre-li homenatge el 2011, «per la seva tasca en la recuperació i conservació de la cultura de la zona», segons ha explicat Jaume Adam, membre de l´entitat cultural de la Vall de Lord i historiador amateur. Juntament amb els també difunts Manel Riu i Manel Segret, Josep Canal va fundar el museu de la vall.

Als anys 50, els tres amics van començar a dur a terme una tasca de recerca i inventari d´objectes molt diversos que va contribuir de manera determinant a fer possible la col·lecció del museu i a explicar la història de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers, els tres municipis que conformen la Vall de Lord.

Al 2011, coincidint amb l´homenatge que se li va fer, va editar-se un llibre que aplegava el seu testimoni: «Cal Barraler, antic obrador de barrals i ventadores», el primer d´una col·lecció sobre les activitats i oficis de la zona.

Josep Canal formava part d´una nissaga de barralers originària de mitjan segle XIX i durant la seva vida va elaborar de manera artesanal centenars de barrals, càntirs de fusta encercolats de ferro i amb els brocs i les nanses d´aquest mateix material. «És l´últim fuster que coneixia tots els detalls de l´elaboració artesanal dels barrals, un objecte que és propi de Sant Llorenç», comenta Jaume Adam, autor del quadern. «En aquell moment ens en va explicar els secrets per fer-ne el llibre i deixar-ho recollit», afegeix. «Canal era una persona conegudíssima a la comarca, enamorat de la seva activitat artesanal però també de la cultura i la història del territori. Era un apassionat per la història que s´ho sabia tot del retaule barroc de la Capella dels Colls i ho explicava a tothom que en pogués estar interessat», diu Jaume Adam. De jove, Josep Canal també havia estat involucrat en el món del teatre local.