El Consorci Forestal Tecnològic de Catalunya (CFTC) lidera el nou projecte d'adaptació al canvi climàtic dels boscos mediterranis subhumits en el marc del projecte Life. Els socis de la iniciativa van reunir-se divendres a Solsona per coordinar les actuacions que permetran implementar enguany «models de gestió forestal innovadors», segons fonts del CTFC.

A més d'establir el full de ruta per a aquest any, en la reunió va fer-se balanç de les accions dutes a terme fins ara. Durant aquests primers mesos s'han realitzat contactes amb diferents propietaris forestals i visites als rodals d'interès. Fruit d'aquest treball s'han establert 34 punts d'actuació, amb una superfície total de 164 hectàrees. També, la col·laboració entre els socis del projecte i els propietaris s'ha traduït en la firma de 19 acords d'actuació. El projecte té una durada de cinc anys i s'allargarà fins al 2021. Les àrees on s'emplaçaran els rodals demostratius són el Montnegre-Corredor, el Montseny, la serra de Bell-munt-Collsacabra i el Ripollès.

L'objectiu principal del projecte és desenvolupar, implementar i difondre noves tècniques de gestió forestal. Mitjançant la implementació d'aquests nous models de gestió forestal, l'equip pretén reduir la competència i l'estrès hídric tot augmentant la complexitat del bosc, a més d'afavorir el seu valor productiu i la conservació de la biodiversitat. Alhora, l'aplicació d'aquests models permetrà mantenir les funcions ambientals d'aquests boscos en un context de zones altament poblades i urbanitzades. Es desenvoluparan noves eines a nivell del marc normatiu que afecta la gestió dels boscos i es buscarà enfortir l'economia lligada als productes del bosc mediterrani subhumit per augmentar-ne la sostenibilitat i prevenir l'abandonament. Les tècniques i eines utilitzades es transferiran a propietaris i gestors dels boscos.