La primera fase del procés participatiu, amb què el Consell Comarcal del Solsonès vol marcar les línies estratègiques de futur, va culminar dijous i els seus resultats marquen com a prioritat el treball comarcal, i amb altres administracions, en l'àmbit d'infraestructures, territori i també medi ambient. Ho exposa Francesc Xavier Mas, president per delegació del Consell, que diu que hi ha hagut una àmplia demanda de millora de camins, carreteres i carrers, i de queixes per les mancances de cobertura d'Internet, fibra òptica, telefonia mòbil, 4G i televisió.

Es posa l'accent en les comunicacions, tenint en compte la dispersió de la població en un territori de muntanya i amb moltes masies. Municipis com Odèn i Pinell, per exemple, disposen d'un escàs senyal de televisió, i encara hi ha moltes zones fosques de cobertura mòbil.

La ciutadania que ha participat en el procés també ha fet èmfasi, sosté Francesc Xavier Mas, en l'atenció a les persones grans i la necessitat de polítiques que evitin que els joves marxin del territori. El desenvolupament econòmic, l'ocupació i cohesió social, la salut i els serveis socials, la joventut i l'educació són altres àmbits que han generat consens.

Les conclusions no són definitives perquè properament el Consell Comarcal organitzarà taules de treball que aprofundiran en els resultats de la primera fase d'una iniciativa que busca marcar les línies a treballar en el futur.

A les sessions participatives hi han intervingut unes 260 persones i s'han dut a terme a 14 municipis. A Solsona el procés ha estat diferent perquè la ciutat ja va desenvolupar un procés participatiu, el Solsona Co, motiu pel qual la sessió que el Consell Comarcal va realitzar-hi dijous va ser de caire informatiu. «La intenció és fer un encaix dels resultats obtinguts a les sessions participatives que s'han fet als municipis amb les conclusions del Solsona Co», detalla Francesc Xavier Mas.

L'objectiu global del procés engegat el novembre pel Consell Comarcal és dissenyar una estratègia comarcal conjunta, basada en la cooperació i l'interès col·lectiu, per tal de dinamitzar el territori. «Perquè la població pugui expressar inquietuds i propostes sobre quins temes cal tractar, i no quedi només en mans dels polítics com fins ara», indica Mas.

El que hi ha ara sobre la taula és un primer esborrany que recull les sensibilitats i aportacions fetes fins al moment. Però per tal d'aprofundir col·lectivament en aquests eixos, el Consell Comarcal del Solsonès organitzarà a partir de l'abril fins a final d'any taules de treball obertes a tothom. Posteriorment, les conclusions de tot plegat es podran donar a conèixer amb més amplitud.