03 de maig de 2017
03.05.2017
40 Años
40 Años

Les cooperatives de la Catalunya Central ocupen 1.200 treballadors

La diagnosi de l'Ateneu Cooperatiu indica que aquest model arrela, sobretot, al Bages i a Osona

06.05.2017 | 07:08
Reunió de l´Ateneu de Cooperatives, ahir a Solsona

La Catalunya Central té un total de 191 cooperatives que agrupen uns 3.000 socis i donen feina a prop de 1.200 persones. Aquestes són les dades provisionals que van presentar ahir, dimarts, a Solsona l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central en relació amb la diagnosi sobre el sector que està elaborant. Gairebé la meitat d'aquestes cooperatives (el 47,12%) s'han creat en els últims 15 anys, una dada que demostra que el sector «ha anat a l'alça en els darrers anys», tal com ha explicat Oriol Valls, soci de la cooperativa solsonina L'Arada.

Pel que fa als sectors d'activitat, tot i que s'han censat empreses amb activitats molt diverses, destaquen el sector agrari, industrial i serveis. Les comarques que presenten un índex més elevat d'empreses d'aquestes característiques són el Bages (73) i Osona (61), mentre que l'Anoia, tot i tenir un volum de població similar, destaca per tenir molt poques cooperatives (19). Al Berguedà n'hi ha 22, al Solsonès, 12 i al Moianès, 6.

El perfil d'una cooperatives de treball a la Catalunya Central seria una empresa formada per entre tres i cinc socis i amb un o dos treballadors contractats. Així es desprèn de la diagnosi del sector que està elaborant l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i que aquest dimarts ha presentat a Solsona els resultats provisionals. Tot i que la majoria d'empreses censades són de mida petita, també hi ha casos d'una envergadura considerable, com l'Escola Paidós de Sant Fruitós de Bages, que té una seixantena de treballadors.

En global, a la Catalunya Central s'han censat 191 cooperatives, que agrupen prop de 3.000 socis i donen feina a unes 1.200 persones. Pel que fa a la data de creació d'aquestes cooperatives, el 47,12% s'han constituït en els darrers 15 anys, un fet que demostra, segons Oriol Valls, «l'interès per aquesta tipologia d'empreses».

Pel que fa a la tipologia de les cooperatives, la majoria és la cooperativa de treball associat, amb 143 empreses. Quant al sector d'activitat, mentre s'esperen les dades definitives, destaquen les cooperatives agràries (23) i les industrials (23). Darrere s'hi troben les de la construcció, amb 10 cooperatives, les de comerç (9), serveis (9), culturals (7) i a persones (4). Entre alguns casos singulars de cooperatives del territori s'hi troba una editorial (Cultura 21- Tigre de Paper), una discogràfica (Propaganda pel Fet) i una ràdio (Ona Ràdio).

La coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Alba Rojas, ha explicat que al territori, sobretot a la comarca d'Osona, també han detectat alguns casos de les anomenades «falses cooperatives», vinculades sobretot al sector carni. En aquest sentit, Rojas ha dit que la seva tasca és «identificar» els casos fraudulents i traslladar-los a la Generalitat perquè puguin actuar en conseqüència. Rojas també considera important difondre quin és «el model òptim» de cooperatives perquè així «es puguin visualitzar els models que no funcionen».

Difondre el model


Una de les tasques de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és difondre el model cooperatiu com a «model vàlid per la creació d'empreses». Així ho ha explicat Rojas, qui ha relatat que una de les tasques que han realitzat des de la seva creació –a principi d'an– ha estat oferir formació a centres universitaris i també a estudiants de cicles formatius de grau mitjà i superior.

La coordinadora de l'entitat ha explicat que, tot i que el model cooperatiu té una llarga trajectòria a Catalunya, «encara és força desconegut».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook