Els mossens del Fòrum Ondara són molt crítics amb la posició del bisbe de Solsona, Xavier Novell, pel que fa a la intenció de prohibir els actes laics en esglésies i capelles, i creuen que han de continuar acollint aquestes activitats als temples, malgrat que un document del bisbat ho vulgui evitar. Ho sosté mossèn Eduard Ribera, rector de Granyena de la Segarra i membre d'aquest grup de clergues progressistes de la diòcesi, que lamenta que Novell hagi iniciat «una croada per separar el sagrat del profà». Mossèn Ribera defensa que els sacerdots que formen part d'aquest fòrum d'opinió tenen «una mirada àmplia» i el propòsit de continuar obrint les parròquies a activitats. «Som mossens ja grans que creiem fermament en la imatge d'una església que s'obre al poble, que es manté com la font de la plaça d'on tothom pot beure, i no una capelleta estranya i tancada», defensa.

Mossèn Ribera creu que el document que els ha fet arribar el bisbe és «innecessari», perquè considera que els rectors ja fan una bona tasca a vetllar perquè les activitats que es duen a terme a les parròquies «no siguin contràries a la fe, malgrat que no tinguin motius estrictament religiosos».

Xavier Novell assegurava a la glossa dominical del 30 d'abril que «un servidor s'ha atipat de veure el que no toca a moltes de les nostres esglésies». Però Eduard Ribera no hi està d'acord: «jo no hi he vist pas mai res que no toqués», comenta. Ribera considera també que fer públic el document ha estat «imprudent» perquè ja s'havia fet arribar als rectors fa dues o tres setmanes, «i si no s'hagués explicat posteriorment, hauria quedat com un text sense més recorregut», diu convençut.

El bisbe Novell exposava al document que «si bé a l'inici es feien concerts de música religiosa, progressivament s'hi van incorporar composicions profanes i, més puntualment, representacions, festes, xerrades i fins i tot actes sectaris», i hi deia que el text volia ser «una eina» perquè «una bona colla de rectors es troben incòmodes davant moltes peticions que reben, però tenen dificultats per rebutjar-les, especialment quan ja hi ha consolidada una determinada manera de fer». Una posició que no comparteixen els mossens del Fòrum Ondara, que han estat crítics amb el bisbe ja en altres ocasions. Altres rectors del territori consultats per Regió7 han preferit no fer valoracions, perquè hi ha casos en què no s'ha pogut estudiar el text amb deteniment.

Des del fòrum Ondara s'assegura que molts temples s'han salvat «perquè l'administració hi ha posat diners a canvi de poder-hi fer activitats». Eduard Ribera assevera que «les diputacions han tingut un paper especial» a l'hora de fer actuacions en esglésies, i exposa que li sap «greu» que el bisbe parli de «cessar el culte o, fins i tot, dessacralitzar si es fan actes contraris a la santedat del lloc». Ribera recorda així que el papa Francesc és partidari «de l'obertura». El rector de Granyena reivindica, a més, el paper de l'església catalana a la transició, i el treball de la generació de clergues que van defensar les idees del Concili Vaticà II.