Els joves del Solsonès comencen a consumir drogues entre els 13 i 14 anys. És la conclusió d'un estudi que s'ha fet a través d'enquestes a 644 estudiants de secundària i batxillerat. El treball l'ha dut a terme Sol del Solsonès, amb el suport del Consell Comarcal i el finançament de la direcció general de Joventut, dins el marc del Pla Estratègic Antidrogues del Solsonès (PLEAS). Jordi Morillo, coautor de l'estudi, sosté que «el primer consum sol ser per curiositat i per pressió del grup».

Mentre que els primers consums d'alcohol i de tabac es donen als 13 anys, el cànnabis es comença a provar a partir dels 14, destaca Morillo. «I a partir dels 14 anys, el consum d'alcohol es generalitza pràcticament entre el 100% dels enquestats, per bé que no es fa ús diari de la substància», destaca Morillo. Amb l'alcohol, a més, és a les famílies on hi ha el primer contacte. Al document, es diferencien els resultats de les enquestes -fetes entre abril i maig del 2015- entre els més joves, d'entre 12 i 14 anys (veure gràfics), i l'etapa de 15 a 18 anys «Hi ha el 29% dels joves més grans que consumeixen alcohol, tabac i cànnabis», apunten les conclusions de l'estudi. «L'oci va associat al seu consum», concreta Jordi Morillo.

El 23,34% dels enquestats de 12 a 14 anys ha consumit tabac abans dels 12 anys. A partir dels 15 anys, hi ha el 17,2% que fuma diàriament; el 33,7% que consumeix cànnabis puntualment i el 56,7% que no ho fa mai.

Locals d'amics, espai de consum

En els menors de 16 anys, els locals de lloguer de les colles de nois i noies són un espai de contacte amb els primers tòxics i un espai habitual per al consum d'aquestes substàncies, fet singular del territori. Morillo apunta que cal que l'administració pública «fomenti espais d'oci més saludables per als joves». El document recomana «més supervisió» d'a-quests locals d'amics, tant des de l'àmbit familiar com administratiu.

L'estudi conclou que els joves extreuen informació sobre drogues d'Internet i a través de les famílies, però no a l'escola, i considera necessari «garantir l'accés a la informació, generar-hi eines d'accés i fer-ne difusió», així com facilitar espais «confidencials» on resoldre «dubtes sobre drogues i les seves conseqüències». El gènere no és un factor diferencial en l'inici del consum de substàncies. Entre els 12 i 14 anys, el 23,90% ha consumit alguna de les drogues legals o il·legals estudiades.