L'Ajuntament de Riner planeja restaurar el pati interior de la Casa Gran del santuari del Miracle per obrir-lo als visitants i potenciar el turisme en aquest conjunt arquitectònic. Així ho explica l'alcalde del municipi, Joan Solà, que assegura que aquest espai amb arcades i pilars d'estil renaixentista i una escala noble és «el tresor amagat del Miracle» i «una de les zones de més interès patrimonial del conjunt arquitectònic».

Els treballs de recuperació i acabat del pati es faran per un valor de 231.880 euros, segons el cost previst en el projecte. En aquest sentit, el Butlletí Oficial de la Província de Lleida va publicar dimarts l'anunci d'aprovació inicial d'aquest projecte de restauració. Es tracta d'una segona fase d'obres, ja que l'any 2016 al pati s'hi va fer una primera intervenció de consolidació estructural que, en aquell moment, van finançar a parts iguals l'Ajuntament i l'Incasòl, mitjançant l'1% cultural.

Joan Solà detalla que el pati està tancat al públic perquè ara mateix no reuneix les condicions que el facin visitable. El consistori vol fer les obres definitives de restauració a curt termini, malgrat que abans haurà de buscar ajudes públiques per l'alt cost de les actuacions que hi ha pressupostades.

L'Ajuntament de Riner ha treballat per completar els tràmits d'aprovació del projecte per tenir-los enllestits quan disposi de finançament, segons explica Solà.

El pati de la Casa Gran té el seu origen en l'any 1459 i és una espai interior de 18 metres d'alçada i de forma gairebé quadricular, de 6,44 metres per 6,64 d'ample.

«L'objectiu de la intervenció és treballar en la recuperació dels materials, substituint el menor nombre possible de les peces de pedra afectades», detalla l'alcalde. Solà també afirma que la intenció és «potenciar turísticament tot el conjunt i, en aquest sentit, la Casa Gran i el seu pati són elements importants, que aporten un major valor al patrimoni del que disposem».

La Casa Gran té el seu origen datat al 1459. Però l'any 1553, el mestre d'obres Leralt va dur-hi a terme una primera ampliació, i es té constància de nombroses reformes i ampliacions al llarg dels segles XVII i XVIII. La seva configuració és la d'un edifici rectangular al voltant d'un pati quadrat amb escala noble i una notable i singular galeria d'arcades i pilars d'estil renaixentista. Va ser abandonada amb la desamortització i restaurada l'any 1898 per l'arquitecte Ramon Riera Blasi.

El 2016 la prioritat de la intervenció en el pati de la Casa Gran va ser-ne la seguretat estructural. La primera actuació va consistir a refer la part de columna que estava trencada i atirantar l'arcada de la façana sud. Un cop estabilitzat aquest punt, i per tant, sotmeses a control les empentes horitzontals de les arcades, va iniciar-se la resta de la consolidació. El juny passat, la Casa Gran també va estrenar un centre d'interpretació del patrimoni barroc del Solsonès, mitjançant elements històrics i tecnologies audiovisuals.