El Fòrum Ondara, grup de debat i opinió de capellans del bisbat de Solsona, critica el bisbe Novell per les polèmiques declaracions que relacionen «l'homosexualitat adolescent amb l'absència de figura paterna». Segons un comunicat fet públic pels sacerdots, «establir una relació de causa-efecte entre les dues realitats està molt lluny d'assemblar-se a l'actitud que ha de tenir l'Església en la lectura dels signes del temps».

El text porta per títol Davant les glosses dominicals del bisbe Novell. «A cada glossa la fa grossa, almenys mediàticament parlant», afirmen els sacerdots de la diòcesi. Els sap molt greu que el bisbat «s'associï a polèmiques estèrils, que en res ens ajuden a la nostra tasca evangelitzadora», en un món que necessita «balsàmics en lloc de vinagre».

Els capellans demanen al seu bisbe que sigui prudent i que no es fiqui «en fangars» que, diuen, «dificulten la missió i imatge de l'Església al món d'avui». El col·lectiu demana al bisbe que prengui «les decisions de manera col·legiada» i que sigui més prudent en les seves paraules.

Les darreres declaracions de Xavier Novell han rebut una allau de crítiques, tant socials com polítiques. Va haver de sortir escortat per la policia de l'església de Tàrrega, els ajuntaments de Solsona i Mollerussa s'han mostrat públicament contraris a les seves paraules, el de Cervera l'ha declarat persona non grata i el consistori de Berga no el convidarà a cap acte públic fins que no es retracti públicament de les seves declaracions.

El bisbe va fer pública una disculpa «als pares i mares que s'hagin sentit ofesos», però començava dient que no veia «res a rectificar» del que havia dit. Novell acabava la «carta d'aclariment» emparant-se en la llibertat d'expressió i la llibertat religiosa, posant el punt i a part després de la frase: «que ningú dubti que continuaré presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se'n deriven». Xavier Novell té una línia marcadament conservadora; el Fòrum Ondara, en canvi, és de caire progressista, i es defineix «actiu en les noves circumstàncies, immers amb aquells que lluiten per la renovació».

No és la primera vegada que el col·lectiu es mostra crític amb la figura de Novell. En el comunicat, han respost al bisbe contextualitzant el moment actual de la societat i les famílies que la componen: «és cert que els canvis culturals i sociològics estan traçant uns rols diferents a la masculinitat i la feminitat. S'està desdibuixant la línia divisòria i s'està passant d'una era patriarcal a una de més igualitària, una realitat que està provocant canvis en els models tradicionals de família».

Els sacerdots de la diòcesi han afegit al text que la confusió dels adolescents «en la seva personalitat, que també afecta la seva sexualitat, és un trasbals necessari per a la maduració i arribada a l'edat adulta».