L´Ajuntament de Solsona deixarà de participar com a institució a la processó del Corpus, l´acte que s´enllaça amb la missa del diumenge de la festivitat i precedeix els ballets tradicionals de la plaça Major. Aquesta decisió, consensuada pels grups d´ERC, el PSC i Alternativa per Solsona-CUP, sense el suport del PDeCAT, s´adoptarà a partir de la pròxima festa, el dia 18, i comportarà una modificació a través del Ple del Reglament de protocol, honors i distincions. És una de les conclusions a les quals es va arribar ahir al vespre en una reunió de l´alcalde i els portaveus municipals. Abans d´això es va acordar donar per tancada la polèmica desfermada per les manifestacions del bisbe Xavier Novell, principal motiu de la trobada.

L´alcalde, David Rodríguez, assegura que el canvi en la participació de la corporació local a les celebracions religioses del Corpus "queda al marge de l´episodi viscut aquests dies arran de la glossa del bisbe". Afirma que, si bé "s´ha precipitat un debat que havia quedat latent", "el que fem és recuperar un plantejament que fa nou anys ja havia formulat l´alcalde Xavier Jounou" per congruència amb la laïcitat de la institució.

Amb el canvi de govern a l´Ajuntament, el primer batlle republicà va exposar la necessitat de repensar la participació de la corporació a la processó, darrere el tàlem. Seguia com exemple el fet de combregar durant l´eucaristia, una acció que s´ha de cenyir estrictament a una decisió personal de cada regidor. En un primer moment, segons Rodríguez, els regidors van optar per congelar el debat en pensar que "possiblement molts ciutadans no ho entendrien". Però s´ha considerat oportú recuperar la reflexió originària de Jounou, que "havia quedat latent". En qualsevol cas, Rodríguez destaca que "no s´ha d´interpretar aquest canvi com un càstig al bisbe per les seves manifestacions".

A més, "hi ha regidors que havien fet palesa la seva incomoditat de participar a la processó". En la resta d´actes, "l´Ajuntament continuarà acompanyant la comunitat catòlica", puntualitza l´alcalde, en referència a l´assistència a l´ofici religiós. David Rodríguez posa de relleu que "la participació a la processó és l´únic aspecte en què grinyolava la laïcitat de la corporació", amb la qual cosa deixa la porta tancada a altres canvis protocol·laris.

´Forta càrrega religiosa´

La portaveu socialista, Yasmina Valderrama, és una de les regidores que ja anteriorment a la polèmica havien manifestat la seva inquietud en aquest sentit. L´any passat, en el primer Corpus del mandat actual, Valderrama va constatar com "la participació a la processó va molt més enllà de l´assistència a missa" i admet que no s´hi va sentir còmoda per la "seva forta càrrega religiosa". Per aquest motiu ja havia pres la decisió, a títol personal, de no prendre-hi part a partir d´aquest any, i defensa la llibertat de cada regidor per decidir-ho.

Per al PDeCAT ´s´obre un altre meló´

Per contra, el grup municipal del PDeCAT considera que amb aquest pas el consistori no dona per finada la polèmica generada pel cap de la diòcesi, sinó que "obre un altre meló", segons el seu portaveu, Marc Barbens. Per ell, es tracta d´una "conseqüència directa de les declaracions del bisbe i, per tant, no es tanca el debat".

Barbens és del parer que si calia estudiar aspectes festius del Corpus i la Festa Major, "s´hauria hagut de fer més reposadament, i no a corre-cuita". A més, preveu que aquest tema portarà cua, i avança que si s´accepta suprimir la participació de l´Ajuntament a la processó, "es carrega de raó la CUP per abolir la participació a l´homenatge a la Mare de Déu del Claustre per la Festa Major". Aquesta, però, és una opció que no es pot qüestionar, segons l´alcalde: "no pensem alterar el programa, en aquest sentit, en tant que s´entén la Mare de Déu com la patrona de la ciutat, amb una dimensió popular que depassa la religiosa". En qualsevol cas, el Partit Demòcrata critica el fet que s´alteri el protocol del Corpus a partir d´aquesta edició sense que el Ple no hagi aprovat abans la modificació del reglament.

Un primer pas, per a la CUP

Als antípodes es posiciona ApS-CUP. El seu portaveu, Òscar Garcia, celebra que "es faci un primer pas en la separació de les festes religioses i les populars", i recorda que fa un any el seu grup ja va portar el debat sobre la taula en forma de moció al Ple per demanar que l´Ajuntament no participés a la processó -es va rebutjar amb els vots en contra d´ERC i el PDeCAT i l´abstenció del PSC. Amb tot, els cupaires opinen que "queda molt recorregut per fer", una perspectiva allunyada de la de l´executiu, pel qual el canvi en la processó "és el primer i últim pas", sentencia David Rodríguez.

Pel que fa a la voluntat d´enterrar la polèmica d´aquests dies amb el Bisbat, la CUP defensa que "l´Ajuntament hauria pogut actuar amb més contundència", tot i que el seu portaveu reconeix que és insostenible "mantenir una guerra oberta".

A partir d´aquest any, doncs, en finalitzar la missa de la catedral, els regidors podran visitar a títol individual la catifa de flors que elabora l´Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau, abans de la pujada en comitiva des de la catedral fins a la plaça Major per assistir a l´exhibició de les danses tradicionals. En el pròxim Ple caldrà modificar l´article 12 del Reglament de protocol, honors i distincions, que fa referència al Corpus i la Festa Major per suprimir la referència a la visita a la catifa en processó. Aquest mateix article especifica que "l´assistència dels regidors als actes litúrgics és opcional i en cap cas preceptiva, reflectint la llibertat religiosa dels membres de la corporació".