La processó de Corpus no tindrà presència oficial de l'equip de govern de l'Ajuntament de Solsona. La decisió ha estat consensuada pels grups d'ERC, el PSC i Alternativa per Solsona-CUP, sense el suport del PDeCAT. Els partits també han acordat que en el proper ple de la corporació es modifiqui el Reglament de protocol, honors i distincions.

Segons l'alcalde, David Rodríguez, les polèmiques declaracions del bisbe «estan al marge» d'aquest canvi en la participació de la corporació local a les festes de Corpus. D'aquesta manera, segons les paraules de l'alcalde, la modificació «no s'ha d'interpretar com un càstig al bisbe per les seves manifestacions». Tanmateix, Rodríguez sí que afirma que la glossa de Novell, que relaciona l'homosexualitat adolescent amb l'absència de figura paterna, ha precipitat el debat sobre la laïcitat de la institució local, «un plantejament que fa nou anys ja havia formulat l'alcalde Xavier Jounou».

Pel que fa a la participació en la processó, diversos regidors havien expressat la seva inquietud en aquest sentit. Per exemple, la regidora del PSC Yasmina Valder-rama havia expressat la seva incomoditat durant l'acte, a causa de la «forta càrrega religiosa» que té. Per a Valderrama, prendre part a la processó va «molt més enllà de l'assistència a missa». Ella ja havia decidit no participar-hi aquest any.

Per la seva banda, Marc Barbens (PDeCAT) creu que la decisió és «una conseqüència directa de les declaracions del bisbe i, per tant, no es tanca el debat». A més a més, Barbens demana estudiar els aspectes festius del Corpus i la festa major de manera més pausada, després que el ple aprovi la modificació del reglament.

Properes celebracions

El regidor del PDeCAT a l'Ajuntament solsoní afegeix que si la corporació no està present a la processó, «es carrega de raó la CUP per abolir la participació a l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre per la festa major». Responent a les afirmacions de Marc Barbens, David Rodríguez puntualitza que no es pretén alterar el programa, «en tant que s'entén la Mare de Déu com la patrona de la ciutat, amb una dimensió popular que depassa la religiosa».

Mentre que ERC donava per tancada la porta a altres canvis protocol·laris, Alternativa per Solsona-CUP celebrava el canvi com «un primer pas en la separació de les festes religioses i les populars», i afegia que «queda molt recorregut per fer», en paraules del seu portaveu, Òscar Garcia.

De moment, per les festes de Corpus el bisbe Xavier Novell «no serà a Solsona», segons ha informat el bisbat, que també ha explicat que el màxim representant de la diòcesi ja tenia «l'agenda marcada».