El Solsonès està afectat de manera generalitzada des de fa anys per la plaga de la processionària, segons el Consorci Forestal de Catalunya. Joan Rovira, que n'és el secretari general, ha explicat que hi ha nombrosos ajuntaments i particulars propietaris de boscos que s'han queixat. «El tractament de la plaga és important, però també ho és la prevenció sobre el terreny», explica Rovira.

El Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) té un projecte pilot per «reforçar el bosc de pinassa i la seva fauna, amb la implementació d'ocells insectívors», segons Rovira. El biòleg del CTFC David Guixé, juntament amb el cap del departament de Biodiversitat del centre, Jordi Camprodon, parlaran avui del projecte en la jornada tècnica «Situació i control de la processionària del pi», organitzada pel Consorci Forestal a partir de dos quarts de deu del matí al Seminari de Solsona.

Tractaments

Per la seva banda, Antoni Torrell, de la direcció general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, parlarà dels sistemes de tractament utilitzats des de la Generalitat els últims anys. «El control de la plaga per mitjans aeris val molts diners, però actualment es tracta amb tècniques naturals», explica Joan Rovira.

Les zones més afectades són els boscos de pinassa on toca el sol, on la processionària ha augmentat considerablement. «D'aquest tipus de bosc en trobem per tota la comarca, i com en qualsevol malaltia, a part de tractar-la, també és important reforçar l'organisme. En aquest cas, pel que fa als boscos, reforçant-ne la flora i la fauna», continua Rovira.

La segona part de la jornada consta d'una visita de camp, on els membres del CTFC mostraran part dels seus treballs. El secretari del Consorci Forestal ha destacat una de les causes de la plaga, la disminució del fred a la tardor. «El fred i les gelades ajuden a l'eliminació de les plagues. Com que els darrers anys estem tenint tardors caloroses, ens trobem en un escenari que les propicia», en paraules de Rovira, que afegeix que la Generalitat fa temps que porta a terme campanyes de control de la processionària, i el producte que estan utilitzant és biològic.

L'any 2015, de les 725.000 hectàrees de diferents espècies de pins catalanes, 150.000 estaven afectades en diversos graus, entre les quals més de 20.000 corresponent al grau més elevat.