«Ramon Sainz de la Maza és un dels màxims experts a nivell espanyol en temes de fertilitat del sòl i agricultura regenerativa», explica Josep Barcons, organitzador d'una xerrada-taller al càmping La Ribera de Clariana de Cardener. Barcons desenvolupa un cultiu ecològic des de fa un any i buscava assessorament, i per això va organitzar l'acte.

Sainz de la Maza va parlar de com funciona el sòl per poder-lo regenerar i fer-lo més productiu, tenint en compte paràmetres que van molt més enllà de l'anàlisi i aportació de NPK (nitrats, fòsfor i potassi, presents en els fertilitzants). Per a l'agroecòleg, es tracta d'equilibrar correctament els tres elements bàsics del sòl (les tres M: matèria orgànica, minerals i microorganismes), prescindint dels adobs convencionals i dels tractaments químics agressius de control de plagues i males herbes.

La finalitat de l'agricultura regenerativa és fer una agricultura més respectuosa, eficaç i nutritiva. «Podríem dir que va un pas més enllà de l'agricultura ecològica», segons Barcons, content de la rebuda que va tenir la xerrada.