La Formatgeria del Miracle ja és una realitat, després de dos anys i mig de les primeres reunions entre els socis Marc Pla Collado, Sílvia Soler Torres i Màrius Martí Cases. «Fa uns quatre anys que vam posar-nos a munyir les cabres de casa per fer formatges d'ús domèstic. Sortien bé, i vam començar a plantejar-nos-ho», explica Pla, que viu en una casa de pagès de Pinós, a prop del límit amb el municipi de Riner, on es troba el temple religiós.

Per als tres socis, El Miracle és l'indret ideal on situar la formatgeria, per la proximitat amb les seves respectives cases, però sobretot per la màgia del lloc. «Som a la façana nord del santuari, tenim vistes als Pirineus... A més, és un espai bastant gran, amb possibilitats d'oferir visites guiades a les escoles. Hi ha poques formatgeries situades en monestirs», continua Marc Pla, soci i cuiner del restaurant El Miracle.

Pla, Soler i Martí han constituït una cooperativa de treballadors, per la seva amistat i per considerar-la «la millor manera de relacionar-nos com a empresa». A més, així han tingut la possibilitat de finançar-se a través de Coop 57, la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris amb l'objectiu principal de contribuir a la transformació social en positiu de l'economia i la societat. A la Formatgeria del Miracle declaren la «importància de no haver demanat crèdits a cap banc», com a coherència amb els seus valors.

A part del finançament amb Coop57, també han aconseguit una subvenció del programa Leader, que els ha ofert «el 32% de la inversió a fons perdut», en paraules de Marc Pla. Les obres per habilitar l'espai, que antigament havia funcionat de cuina del monestir, han consistit a «tirar parets a terra, per aconseguir més obertura, a més de fer el terra i el sostre de nou, enrajolar, posar aigua, llum i calefacció», diu Pla.

Territori

«Hi ha un dels monjos, Xavier Morell, que havia fet formatges per a consum propi aquí al monestir», explica el soci, que ha anticipat els productes amb què la Formatgeria del Miracle es presentarà en els propers mesos: dos formatges de cabra i un iogurt d'ovella, que també tindrà un format per a restaurants. La idea de l'empresa és, més endavant, oferir un iogurt amb melmelades Riuverd, amb l'objectiu de col·laborar amb altres productors del territori. A partir dels primers productes, la cooperativa té la intenció d'anar-se adaptant al que el client li demani.

«Si el volum de feina va augmentant i necessitem mans, també col·laborarem amb Amisol», conclou Marc Pla, que va portar a terme la primera visita guiada a la formatgeria per la diada de Territori de Masies, que va coincidir amb la festa major del Miracle. Els socis han visitat i après de diverses formatgeries els darrers mesos, com ara el Mas d'Eroles o la granja i formatgeria de Cal Majuba, i n'han mostrat fotografies a les seves xarxes socials.