Una vintena d'acordionistes va desfilar a l'escenari de la plaça de Sant Joan, ahir a la tarda, durant la trenta-quatrena edició de la Trobada d'Acordionistes de Solsona, davant un públic fidel i habitual a la cita i que posa de manifest l'impuls que al llarg dels darrers anys els joves han donat a aquest instrument musical. El bon temps que feia ahir a Solsona va ser un factor més de l'èxit d'aquesta concentració d'acordionistes.

Tal com explica Joan Ribera, director artístic d'aquesta trobada des que va morir Josep Joe Valls, «l'acordió viu actualment un bon moment, visible en els joves acordionistes que participen en les trobades que fem arreu de Catalunya», i posa com a exemple «les tres escoles que conviuen a la Cerdanya», un indret amb una llarga tradició de grans acordionistes. Per a Ribera, que participa en l'organització d'una trentena de trobades, «això ens garanteix un planter per al futur».

Però, a més a més, l'acordió és un factor de cohesió social entre músics de diferents edats i d'ambdós sexes i que també integra persones amb alguna discapacitat, com és el cas de la jove de Sabadell amb síndrome de Down Xantal Monsech, deixeble del reputat acordionista Frederic Monasor i que va mostrar les seves habilitats amb l'acordió davant un públic entregat.

L'actuació de Monasor, també de Sabadell i que fa 8 anys que participa en la trobada de Solsona, és de les més esperades pel domini que té de l'instrument; un home que als vint-i-un anys va desplaçar-se a Las Vegas per tocar dos anys amb l'orquestra de Xavier Cugat, del qual afirma que «era un músic mediocre però tenia bons contactes».

La majoria dels participants en la trobada d'ahir a la tarda utilitzaven l'acordió cromàtic amb tecla, però l'acordió diatònic també va protagonitzar algunes de les cançons interpretades durant la celebració musical. I pel que fa al repertori que van tocar els participants, hi havia una barreja de pasdobles, havaneres i cançons populars.

El premi Regió7, que cada any és un reconeixement de la tasca de músics o organitzadors de la Trobada d'Acordionistes de Solsona, va anar a parar enguany a la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Solsona, Sara Alarcón, que es va mostrar sorpresa de rebre el guardó. Alarcón va considerar que «aquest premi és un reconeixement de tots els que fan possible, any rere any, aquesta trobada on sempre us acompanyo».

El moment polític actual, amb el referèndum del proper 1 d'octubre a la ment de tots els assistents, es va fer visible en l'actuació de Valentí Alsina, músic especialitzat a recuperar les velles corrandes i altres cançons de pagès. Els casos de corrupció de la classe política que omplen cada dia els diaris també hi van ser presents, si bé amb un to sorneguer i humorístic. La presència d'acordionistes de Solsona i la seva comarca va fer patent el bon moment que viu l'acordió a la zona, i que la trobada anual ha impulsat d'una manera molt directa; tot i que les escoles de música de la ciutat també han tingut un paper destacat en el relleu generacional dels intèrprets locals.

La Trobada d'Acordionistes d'enguany va ser més curta que altres edicions per l'absència de la colla de portuguesos establerts a Andorra que habitualment oferien una barreja de música i balls tradicionals; i l'actuació final dels quals allargava sensiblement la jornada.