Ramon Cases, també conegut com el Terradet, ha mort a Solsona a l'edat de 83 anys. Ha estat un dels primers trabucaires de Catalunya, present des dels inicis de la colla de Solsona, una de les més antigues del territori català, constituïda el 1964. L'any 2014, en celebració dels 50 anys de l'entitat, la Trabucada de la Festa Major va ser dedicada a Cases, per ser «no només l'únic trabucaire que ja ho era en el naixement de la formació, sinó el trabucaire en actiu més antic de Catalunya», seguint les paraules de la salutació de la festa major de l'alcalde des del balcó del consistori.

Durant el funeral, celebrat divendres a la catedral de Solsona, els trabucaires van recordar el Ter-radet per les sortides que feia amb la colla i la satisfacció que sempre mostrava, «amb un gran somriure d'orella a orella». Feia anys que no actuava, però formava part de la colla, i «sempre reaccionava quan sentia a parlar dels trabucaires, una de les seves passions», en paraules de Josep Vendrell, l'actual cap de la colla.

Els últims anys, Cases ha viscut a la residència de Solsona, la malaltia l'ha anat apagant de mica en mica, però familiars i amics l'han definit com «un home fort, valent i treballador». El seu fill Ramon Cases va destacar que comencés a treballar als tretze anys fent feines al camp recollint trumfos. La casa el Terradet de Pinell l'ha vist néixer i créixer, des del 1934 fins al 1963. «Sempre havia fet de pagès, i li agradava molt ser trabucaire», explica el cap de la colla trabucaire Josep Vendrell.

Marcat per la guerra

El Terradet tenia quatre anys quan va començar la Guerra Civil Espanyola. Durant el conflicte, el seu pare va desaparèixer. La seva mare va cuidar els dos germans Cases, que van començar a espavilar-se de ben petits. Les condicions històriques i vitals van anar definint Ramon Cases, que va trobar en els trabucaires una de les seves passions. Va estrenar-se com a trabucaire el 4 de setembre del 1965 a Santiago de Compostel·la. En paraules del seu fill, «amb els trabucaires, el pare sempre demostrava el seu compromís» amb la terra i el territori català.