La masia Tonicoll acollirà, a partir del desembre, un curs sobre aiurveda impartit pel svami Joythimayananda, fundador i director de l'escola internacional de medicina aiurvèdica Joytinat, a Itàlia. El curs dura tres anys, i després de complir el temari mínim establert, superar els exàmens finals i la tesina, s'aconsegueix el diploma d'assessor tècnic en remeis de l'Aiurveda, en col·laboració amb l'Institute of Indian Medicine de Pune, a l'Índia. També es pot aconseguir el diploma de terapeuta holístic. Tanmateix, els coneixements estan encaminats al benestar personal, més enllà de possibles diplomes, seguint les paraules de presentació del curs.

Antoni Cuspinera, responsable de la masia Tonicoll (Pinell), explica que el suami Joythimayananda ja va venir al Solsonès al juliol com un dels conferenciants de la Jornada de Salut, o Solsonstici. Es tracta d'un lloc «ideal per gaudir de l'absència de soroll i contaminació». Seguint les paraules de Cuspinera, «l'Aiurveda va des del massatge fins a la cuina, passant pel ioga, la filosofia i la medicina». A més, durant els cursos, «les classes magistrals teòriques i pràctiques del svami ens faran viatjar pel coneixement ancestral mil·lenari del sud-est asiàtic i a la vegada ens donaran la formació necessària professional».

El curs comença entre els dies 14 i 17 de desembre del 2017, i continua amb cinc mòduls més en caps de setmana dels mesos de febrer, març, abril i maig, moment en què hi ha programat un intensiu residencial de quatre dies a l'Ashram Joytinat, a Ancona, Itàlia. En total, les sessions es reparteixen en 16 dies, 130 hores lectives i 6 trobades (cinc de les quals al Solsonès).

Desenvolupament rural

En la presentació del curs també s'indica que la masia «disposa d'un celler d'elaboració de vins i begudes fermentades, així com de camps de cereals, horts i ceps», el que pot permetre als estudiants d'aprendre sobre «viticultura, enologia, biodinàmica, tast de vins i cinesiologia» en el seu temps lliure.

La masia Tonicoll va començar el seu projecte viticultor l'any 2015. Han plantat les varietats albarinyo, garnatxa blanca, viognier, macabeu i ull de llebre, de les quals sortiran els primers vins l'any 2021. La seva manera de treballar la terra és «sense aplicar-li productes sintètics, seguint els mètodes de l'agricultura biodinàmica», expliquen.

Cada vegada són més els projectes de la comarca que contribueixen al desenvolupament rural i estan situats en masies. A Tonicoll, a més a més, mesclen desenvolupament rural i desenvolupament personal. En la primera Jornada de Salut, celebrada aquest estiu i també anomenada Solsonstici, els assistents van disposar de la presència i de coneixements de ponents reconeguts mundialment com ara el mateix svami Joythimayananda, que hi va acudir expressament des d'Itàlia, i el monjo budista Thubten Wangchen, fundador de La Casa del Tibet de Barcelona i deixeble del dalai-lama.