La fàbrica de Linares (Jaén), on fa cinc anys van traslladar-se deu treballadors provinents de Solsona després del tancament de Tradema, en aquell moment era propietat de la multinacional portuguesa Sonae Indústria. Al 2016, la marca portuguesa es va aliar amb la xilena Arauco, que li va subscriure el 50% de les accions per un import de 137.500.000 euros.

D'aquesta manera, Arauco va complir el seu objectiu d'establir-se a Europa i Sonae va satisfer les seves necessitats econòmiques. Sílvia Cabra, que va ser una de les deu treballadores que es va traslladar, ha explicat a Regió7 que les empreses han fet un «joint venture» o empresa conjunta, i que fa mig any que la planta de Linares es diu Sonae Arauco.

Cabra, nascuda a Bagà, era responsable de les línies de producció de melamina a Tradema Solsona i va conservar «el mateix càr-rec i les mateixes condicions» amb el trasllat. La baganesa ha dit que en el moment de l'arribada van ser ben tractats i ben rebuts. En aquell moment, i seguint amb les seves paraules, tenien dues opcions: «quedar-nos a l'atur o traslladar-nos». Tanmateix, Sílvia Cabra conclou que preferiria viure a Catalunya, i hi fa visites «un cop cada mes».