El pessebre vivent de Vilandeny (Navès) inicia les seves representacions avui, dia de Nadal. Seguint les paraules de l'entitat organitzadora, la comissió de festes de Gargallà, el pessebre rep unes 380 persones per dia i té la col·laboració d'un centenar de veïns dels municipis de Navès i Montmajor. Els dies 26 i 30 de desembre del 2017, així com l'1 de gener del 2018, l'activitat continuarà oferint als assistents un fidel retrat de la vida a pagès en dues sessions, la primera a les set de la tarda i la segona a les vuit.

El dia 26 de desembre, els pessebres vivents d'Ardèvol (Pinós) i de la Ribera Salada (Ogern) inicien les seves representacions, que continuaran el 30 de desembre i, en el cas d'Ardèvol, també els dies 1, 6, 7, 13 i 14 de gener. «El nostre pessebre consta de dues parts, en les quals es mostra tota la màgia del Nadal», expliquen des del Centre Cultural d'Ardèvol, entitat organitzadora. A la primera part, d'inspiració bíblica, es poden veure les principals escenes que apareixen relatades als Evangelis respecte al naixement i els primers anys de la vida de Jesús. A la segona part, es fa «una recreació de com vivien el Nadal els nostres avantpassats a l'Ardèvol del segle XVIII», continuen des del centre cultural. L'entitat ha preparat dues representacions per cada dia, una a dos quarts de set i la següent, a dos quarts de vuit.

Ardèvol rep prop de dos-cents actors, tant del poble com de municipis veïns, des de fa més de vint anys. Es tracta d'una activitat que després d'entrar «dins d'esglésies, convents i llars on la gent es dedica a les seves tasques quotidianes, permet retornal el públic a la realitat dels temps presents menjant una bona torrada amb botifarra», conclouen membres del Centre Cultural d'Ardèvol.

El caganer

Trobar el caganer és un dels atractius dels pessebres vivents de la comarca. Les organitzadores del d'Ardèvol ho defineixen com una «picada d'ullet als pessebres que tenim a casa», i en un raconet ben amagat del pessebre vivent hi haurà un caganer de carn i ossos.

Al Pessebre Vivent de la Ribera Salada també n'hi haurà, a més d'un seguit de novetats. En els darrers deu anys, la representació acabava amb els Pastorets al ras i a cobert, però enguany no s'executarà i alguns dels personatges dels Pastorets de Folch i Torres sortiran a l'exterior i es complementaran amb el pessebre vivent, del que s'allargarà el recorregut. L'activitat és organitzada per l'Agrupament Baixa Ribera Salada, a dos quarts de set del vespre.