«Hem de lluitar pels nostres drets presents i futurs», clamaven membres del Grup de Gèneres del Casal Popular La Fura en la presentació de la campanya «Fem-nos lliures», ahir al portal del Castell de Solsona.

La unió entre el Grup de Gèneres de La Fura i l'Associació de Dones del Solsonès, amb la col·laboració de l'institut Francesc Ribalta i l'Ajuntament de Solsona, ha fet possible la celebració per primera vegada de la Jornada de la Dona Treballadora a Solsona, amb un seguit d'activitats commemoratives del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Feia vent, el temps era inestable i a estones plovia, però les activitats van tenir una notable participació. A la presentació de «Fem-nos lliures» i al vermut musical amb Júlia Xandri i Carla Bellera, el públic va acabar ballant i va superar el fred.Llibertat

La iniciativa feminista «Fem-nos lliures», que també engloba els àmbits del gènere i la sexualitat, ha creat un protocol basat en «la llibertat, la seguretat, l'horitzontalitat i la prevenció», a l'hora d'actuar davant possibles agressions sexistes en l'oci nocturn, segons les seves impulsores.

La campanya es va engegar públicament el mes de gener, just abans del Carnaval de Solsona, amb dues formacions a càrrec de la cooperativa Cúrcuma. Ara vol desenvolupar projectes conjunts amb les escoles de la comarca, així com promoure una programació d'activitats culturals que inclogui figures femenines.

«Hem de superar el rol de la dona com a ésser considerat inferior, amb situacions en què inconscientment s'escolta menys la seva paraula, o s'interromp», explicaven a Regió7 membres del Grup de Gèneres.

«Amb canvis en el llenguatge també avançaríem molt, o trencant la imatge sexualitzada de la dona als mitjans», afegien des de l'Associació de Dones del Solsonès. «I si demanem als alumnes de les escoles quines dones investigadores coneixen? Potser diran Marie Curie, i poc més», continuaven diversos participants a l'acte de presentació de «Fem-nos lliures», mentre sonava Abril 74 de Lluís Llach, cantada per Carla Bellera. Encara hi ha combat.