En reconeixement al compromís demostrat exercint la seva tasca dins la Policia Local de Solsona des del seu naixement, fa trenta anys, l´Ajuntament va lliurar dissabte una distinció als quatre primers agents, Jordi Berenguer, Marià Vendrell, Josep Maria Testagorda i Josep Alconchel, tres dels quals continuen en el cos. També es va tenir un record per a dos auxiliars que van formar part de la plantilla els primers mesos, Josep Lluís Tarifa i el desaparegut Josep Maria Barniol. Va ser en un acte institucional a la sala de plens, presidit per l´alcalde, David Rodríguez, i que va aconseguir reunir una quinzena de policies i expolicies.

A més de regidors, l´acte també va tenir la presència de l´exalcalde Jordi Riart i els exregidors de Governació Joan Serra i Josep Antoni Pelegrina, així com representants dels Mossos d´Esquadra. Les famílies de les persones reconegudes van acabar de fer petita la sala de Plens de l´Ajuntament solsoní.

La Policia Local de Solsona va crear-se el 1988 amb sis efectius, exactament la meitat que els actuals, per a una població de 6.600 habitants. Començava a treballar amb una taula i una cadira, i sense línia telefònica, a la planta baixa del consistori. El servei es cobria, fins aleshores, amb tres agutzils. Els primers patrullatges fins i tot es realitzaven amb cotxes particulars. Aviat es van traslladar al desaparegut edifici dels Escolapis, fins que fa vint anys, van inaugurar l´actual oficina, amb l´entrada principal al número 1 del carrer de la Regata.

Durant un temps, a principi dels anys noranta, la manca d´efectius, amb tan sols tres agents, va comportar treballar en unes condicions extremament esgotadores amb torns fins i tot de 24 hores, tal com va recordar l´alcalde en la seva intervenció.

El desplegament territorial dels Mossos d´Esquadra i la seva arribada a Solsona el 1998 va suposar un punt d´inflexió. Fins aleshores, la Policia Local assumia tot el pes de la seguretat ciutadana a la ciutat. A més, la presència de la policia de la Generalitat va alliberar la plantilla municipal d´una sèrie de tasques, entre les quals hi havia la custòdia del dipòsit de detinguts del partit judicial. Segons explica Marià Vendrell, cap durant molts anys, amb l´arribada dels Mossos la Policia Local va poder-se dedicar específicament al trànsit i a les primeres ordenances municipals.