Se'n parlave...i n'hi havie és una de les exposicions que es van inaugurar ahir divendres, primer dels dies centrals de la Fira de Sant Isidre de Solsona. La mostra, a càrrec de la xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran, lluirà al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona fins al 24 de juny. Segons el seu director, Lluís Prat, «com que és itinerant, s'estarà un mes i mig aproximadament a cada museu».

Segons Carme Bergés, secretària de la xarxa de museus que va ser present a l'acte d'inauguració, «més que de bruixes, hem de parlar de dones que van ser acusades de bruixeria». L'exposició, seguint les paraules de Bergés, vol trencar un seguit de mites, com ara que tot i que la majoria eren dones, també hi havia una petita part d'homes acusats, i que l'estigmatització cap a les persones «que eren diferents respecte al model social d'aquell moment» passava de mares a filles, i que eren perseguides pels veïns més que per la Inquisició. La mostra, d'aquesta manera, presenta una visió contemporània i té una mirada en clau de gènere.

La recerca sobre bruixeria que ha donat peu a l'exposició, i s'ha dut a terme entre el 2015 i el 2017, ha demostrat que les primeres bruixes que hi ha documentades a Europa són les del Pirineu. Se'n parlave...i n'hi havie ha tingut com a comissari al Solsonès l'historiador Marcel·lí Corominas, que era present a l'acte i parlava sobre la menor presència d'experiències relacionades amb la bruixeria a la plana, tot i que hi havia algunes persones que n'havien sentit a parlar, «fins i tot un solsoní enquestat, que va explicar que ell havia anat a l'enterrament d'una dona considerada bruixa». Jaume Bernades, l'anterior director tècnic del Museu Diocesà i Comarcal, també va ser a l'exposició, ja que va ser una de les persones que la va seguir des de l'inici.

La mostra consta d'un vessant didàctic, per a les escoles i també per a la població en general. De fet, el dia 9 de juny al museu solsoní hi haurà un taller a càrrec del seu comissari, Pau Castell, que ha desenvolupat el seu treball d'investigació dels darrers anys sobre la bruixeria.

Bonsais i origamis

Ahir divendres van quedar inaugurades dues exposicions més, situades als baixos del Consell Comarcal. Es tracta de la primera edició de la mostra de bonsais, a càrrec de l'associació Bonsai Natura del Bages, i del Tastet d'origami amb Salvador Codina. Avui dissabte s'inaugurarà la 5a Mostra d'Art Jove del Solsonès a la biblioteca Carles Morató de Solsona, recuperada després de deu anys.