La retransmissió de l´òpera de Puccini Manon Lescaut a través del Liceu a la fresca, aquest dissabte, dona el tret de sortida a la setzena edició del programa 'Solsona dona la nota', que aglutina tota la programació musical organitzada aquest estiu per l´Ajuntament, l´Orfeó Nova Solsona, l´AIMS Fundació, l´Associació del Mètode Suzuki de Catalunya i Joventut Solsonina. Enguany presenta un rècord d´actuacions, un total de 45 a diferents espais de la ciutat, prop de tres quartes parts de les quals són d´entrada lliure.

Aquest matí han presentat aquesta programació en roda de premsa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, i el president de l´Orfeó Nova Solsona, Ignasi Farràs. Ambdós han coincidit a posar en valor la gratuïtat de la majoria de concerts, sense renunciar a la qualitat, i la diversitat de gèneres, amb la qual cosa s´intenta apropar la cultura musical a tots els públics.

D´una banda, dins el Solsona dona la nota s´hi encabeix el tradicional Cicle de concerts d´estiu, que n´és el component més antic i ja assoleix la trenta-setena edició. En aquest cas, s´aposta per formacions de casa i de fora a parts iguals. Totes les actuacions seran el divendres a les deu de la nit a l´emblemàtica plaça de Sant Joan i gratuïtes, excepte la del 6 de juliol. Ignasi Farràs ha aprofitat la presentació per agrair el compromís de la pedagoga i directora musical Anna Camps, que va dirigir l´Orfeó durant més de 30 anys i fins a l´estiu passat va encarregar-se personalment de l´organització del cicle.

Aquesta programació arrenca el dia 29 de juny amb un concert de cobla a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, dirigida per Albert Fontelles-Ramonet amb la col·laboració del premiat escriptor Raül Garrigasait, del rapsode Víctor Pérez, 'Moixic' i, fins i tot, dels Trabucaires de Solsona. Farràs ha avançat que es tracta d´"un concert sorprenent". La primera part porta per títol 'Entre Déu, la terra i la revolució' i la segona, 'Cobla en vers'.

El 6 de juliol el cicle es traslladarà al Teatre Comarcal per al concert acústic del grup vocal Una, integrat per components del conjunt Sound Six -grup finalista d´Oh Happy Day de TV3-, que treballen en un nou projecte. El seu espectacle, de "gran qualitat vocal i musical", segons el president de l´Orfeó, combina diversos estils musicals, des del pop fins a versions de Sílvia Pérez Cruz amb el repertori del disc de Sound Six, Moments. L´entrada costarà 10 eros (8 per als socis de l´Orfeó Nova Solsona i 5 per als infants de 6 a 13 anys).

Un altre grup íntegrament femení, com l´anterior, és Sommeliers, que presentarà el seu segons disc, 8am, el 13 de juliol a la plaça de Sant Joan. Aquest conjunt de violí, violoncel, piano, clarinet i veu actualment barreja estils musicals com el pop, el folk o la música tradicional.

The Mentres

Finalment, al mateix escenari el 20 de juliol tancaran el 37è Cicle de concerts d´estiu els solsonins The Mentres, que presentaran el seu primer àlbum, Defectes Especials, al carrer a partir de dimarts vinent. Format per Marc Montraveta, Arnau Abella, Jaume Sánchez i Arnau Picó, The Mentres publica un disc amb cançons que, tal com expliquen ells, "s´apropen i s´allunyen de la vida quotidiana per relativitzar-la" a partir de lletres iròniques i sarcàstiques i una música de pop-rock alegre. Totes aquestes actuacions programades a l´aire lliure es traslladaran al Teatre Comarcal en cas de pluja.

De l´11 al 15 de juliol també s´interpretaran els set concerts del 2n Curs d´estiu de l´Associació del Mètode Suzuki de Catalunya, novetat d´aquest any. Es repartiran entre les places Major i de Ramon Llumà, l´Escola Municipal de Música i el Teatre Comarcal, tots d´entrada lliure. El mètode Suzuki d´aprenentage musical, creat pel violinista i pedagog japonès Shinichi Suzuki a mitjans del segle XX, dona un paper clau als pares per motivar l´infant. Conegut també com l´educació del talent, parteix de la idea que, igual com passa amb l´aprenentatge de la llengua materna, si els infants s´envolten d´una manera idèntica dels sons musicals, poden desenvolupar l´habilitat en la música.

La regidora de Cultura, Sara Alarcón, posa de relleu el fet que "la qualitat i les condicions de les instal·lacions públiques de què disposa la ciutat per acollir aquest tipus de cursos musicals, combinades amb els racons recollits del nucli antic en què poden actuar alumnes i professors fan de Solsona una destinació ideal". Per això torna l´Associació del Mètode Suzuki de Catalunya en un nou curs d´estiu.