El municipi de Clariana de Cardener serà l'únic del Solsonès que deixarà de ser Zona amb Limitacions Naturals (ZLN), una categorització que té interès, sobretot, per discriminar qui pot rebre o no determinades subvencions europees. Segons el director general de Desenvolupament Rural del departament d'Agricultura, Oriol Anson, la Unió Europea ha passat a aplicar nous criteris, que la Generalitat ha hagut de revisar i han fet que algunes localitats «hagin caigut de la llista».

L'Ajuntament de Clariana i els veïns s'han mostrat preocupats amb la notícia, ja que això faria perdre subvencions als agricultors locals. Com que es perd la categoria, es perden punts per aconseguir ajuts i compensacions de costos addicionals, i pèrdues de renda per activitats agràries.

Segons Anson, les ajudes no es perdrien de cop. «No s'aplicarà fins al 2019. El 2018 serà un any de validació i es continuarà cobrant el 100%. Llavors, cada any disminuirà el percentatge fins arribar al 0% al 2021, que és quan vindrà una nova reforma», ha explicat a Regió7 el director general de Desenvolupament Rural.

Aquest 2018, la Unió Europea ha passat de demanar criteris, com ara si es tracta de zones desafavorides i amenaçades per la pèrdua de població, a regir-se per criteris econòmics. «Hem decidit en base a les dades que tenim d'enquestes, i ho hem desenvolupat amb un grup de treball que representa al sector agrari», ha continuat Anson.

Tot i així, ha afegit que per a la propera reforma, al 2021, «passarem nosaltres les dades, a través de les oficines comarcals que tenim, i pot ser que els resultats canviïn i que tornin a entrar pobles que hagin quedat fora». A més, segons Anson, es tracta d'un contra-sentit per al desenvolupament econòmic que variïn els criteris d'aquesta manera, «perquè com més es desenvolupa l'economia, més possibilitats hi ha de perdre els ajuts. En el fons, hauria de ser el revés, per afavorir que es segueixi desenvolupant la competitivitat de cada territori».

Clariana de Cardener no és l'únic municipi que s'ha trobat amb aquest problema a causa del canvi de criteris per part de la Unió Europea, ja que també hi ha vint-i-dos municipis de les Garrigues i vuit del Segrià afectats. Si es tracta de municipis amb molta ramaderia, sol augmentar el nivell econòmic i cauen del llindar que marca el territori com a Zona amb Limitacions Naturals.

«Hi pot haver algú de secà que es vegi perjudicat, perquè té més baixa producció, ja que el recull de dades per cada municipi funciona per mitjana. A les Garrigues, per exemple, el fet que hagi augmentat el regadiu també ha fet pujar les dades de desenvolupament econòmic. Avui, dijous, hi anem per explicar-los-hi», ha conclòs Anson.

Tres tipus diferents

Hi ha tres tipus de Zones amb Limitacions Naturals. Els municipis qualificats de muntanya, els municipis amb limitacions naturals significatives o, per últim, amb limitacions específiques. Els únics criteris que han variat, per part de la UE, han estat els de la categoria d'específiques. Els de muntanya segueixen sent els mateixos. Per exemple, el pendent o l'altura.

Els objectius de la delimitació, segons informacions de la Generalitat, són assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d'una comunitat rural viable i possibilitar la conservació del camp, així com mantenir i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració a les exigències mediambientals.